I «oljefylket» Rogaland har ledigheten nesten doblet seg siden mai i fjor, viser tall fra NAV fredag. Arbeidsledigheten stiger særlig blant ingeniører fra petroleumsbransjen.

- De har en ekstrem avhengighet av én sektor, slår sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank fast.

- Olje- og gassektoren har vært en fordel for Stavanger-regionen. Det har skapt enorme inntekter og godt betalte jobber. Men til slutt ble det for dyrt.

  • LES OGSÅ:

- Lokalt næringsliv

I en ny DN-serie rettes søkelyset mot #oljesmellen. Investeringsveksten på norsk sokkel stoppet opp i fjor etter en periode sterk vekst. Samtidig halverte oljeprisen seg utover høsten. I år anslår selskapene kutt på over 15 prosent, ifølge SSBs telling.

- Utviklingen er drevet av en prosess som allerede var i gang i flere år før oljeprisen falt. Priskuttet har riktignok bidratt til ytterligere kutt. Selskapene har mindre penger å bruke kort og godt, sier Andreassen.

Det får konsekvenser i en oljetung økonomi.

- Dette merkes veldig godt i lokalt næringsliv. Men for landet samlet er slik en nedgang i oljeinvesteringene vesentlig mindre alvorlig enn de normale byggekonjunkturene, hevder Andreassen

Han viser til Rogaland:

Petroleumsrelatert virksomhet tilsvarer rundt 40 prosent av alle bosatte sysselsatte i fylket, ifølge rapporten «Industribyggeren» fra Norsk olje og gass. Til sammenligning er andelen 9 prosent i Oslo.

- Ikke dommedagsstemning

- Næringslivet er litt avventende, men jeg føler ikke at det er noen dommedagstemning eller utpreget pessimisme, sier professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger.

- Utsiktene er jo usikre, selv om alle er enige om at vi får et fall i aktiviteten i år og kanskje inn i neste år. På sikt er det likevel slik at nye prosjekter i køen som kan gi investeringene et nytt løft. Dette er riktignok litt avhengig av hva som skjer med oljeprisen i mellomtiden, sier han.

Professoren understreker at ledighetstallene i regionen stiger fra et veldig lavt nivå.

- Omslaget består i at vi går fra en situasjon med vedvarende høy vekst til nullvekst i noen år, sier han.

Venter nedbemanninger

2014 var det rundt 330.000 ansatte i Norge i petroleumsrelatert virksomhet (inkludert leverandører av generelle varer og tjenester), ifølge «Industribyggeren».

Hittil er rundt 15.000 oljejobber borte, viser en oversikt fra DNB Markets. Sjeføkonom Andreassen tror tallet kan doble seg.

- Vi venter en nedgang i sysselsettingen på til sammen 10 til 15 prosent av de 330.000 oljejobbene, sier sjeføkonomen.

Her kan du lese alle artiklene i denne serien

Bruk hashtagen #oljesmellen i diskusjon på sosiale medier!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.