Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Asset Management tror det går mot massive justeringer av regnskapene for 2015 når de ferdigstilles i første halvår 2016.

Ifølge hans tall er hele 33 prosent av norske selskaper priset godt over bokførte verdier.

- Tendensen til at selskapene tar engangsnedskrivninger og fremstår som bedre enn de er, fortsetter som aldri før, sier Næss til Dagens Næringsliv.

Rundt halvparten av selskapene er priset lavere enn bokførte verdier, mens seks prosent er priset rundt bokførte verdier.

Mulighet utpeker seg

Basert på analytikernes estimater for resultatutviklingen ventes det en inntjeningsnedgang på rundt 23 prosent i oljeservice i 2016. Shipping og eksportrettet sektor ventes fortsette opp, samtidig som finanssektorens ventes bedre sin inntjening.

Det er også i finanssektoren Nordea-forvalteren ser de beste mulighetene. Han trekker DNB-aksjen som er priset på bokførte verdier. Andre finansaksjer er priset godt under, tynget av en ubegrunnet frykt for store tap i kjølvannet av oppbremsingen innen oljerelatert sektor, mener forvalteren.

Det til tross for at Sparebankene SR-Bank, Møre, Vest, Midt-Norge og DNB har hatt en årlig historisk avkastning på mellom 7,3 og 16,3 siden 1996. På samme tid har Oslo Børs hatt en årlig avkastning på 9,6 prosent, påpeker Næss.

Ser mot Rogaland

Eksempelvis er Rogalandsbaserte SR-Bank i dag priset til under 60 øre for hver krone som finnes i banken.

- Markedet priser en 50 prosent sannsynlighet for at det kommer så store utlånstap at banken går over ende. Vi tror ikke på så store utlånstap, sier investeringsdirektøren.

- Selv i en tradisjonell bankkrise tror vi at banken kan komme ut med et lite overskudd.  Vårt hovedscenario er at tapene holder seg på moderate nivå i de neste årene, sier forvalteren.

Må tåle høyere prising

Dersom det ikke blir noen inntjeningsvekst i 2016, er Oslo Børs priset på 14,3 ganger inntjeningen. Det er også høyere enn man har sett ved inngangen av året i det siste tiåret, ifølge Nordea-toppen.

- På den annen side er rentene lave og mange av selskapene har unormalt lav inntjening og i en sånn sammenheng må en tåle høyere prising. Det er likevel vanskelig å se for seg at Oslo Børs er posisjonert for å gi en betydelig oppgang fremover, sier Næss.

Lotto

Basert på inntjeningsestimatene, ventes det er en samlet oppgang på ti prosent i 2016.

Og mens inntjeningen i oljeservice ventes å fortsette ned, spås det nær 100 prosent forbedring i oljesektoren.

Næss mener dét blir som å vinne i Lotto. Han forventer ingen inntjeningsvekst i 2016.

- Gitt dagens lave oljepris så blir det ikke igjen mye av inntjeningsoppgangen, sier han.

Les også:

Se, en fabrikksjef som ikke må si opp folk

Asia i dag: - En «do-or-die»-situasjon for Telenor i India

Venter fullt trøkk i markedet

Se DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.