Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier til Dagbladet at han var forberedt på mandagens nyheter om at Aker Solutions kutter 500 faste stillinger.

– Vi tror flere bedrifter kommer til å nedbemanne nå, fordi markedet er så råttent som det er, sier Sunde. Det er oljerelaterte jobber som er mest utsatt, og Sunde tror nedgangen vil ramme bredere. Også bemanningsselskaper, hoteller og andre som er helt avhengige av oljevirksomheten, er i faresonen.

– Denne bransjen, som i utvidet forstand består av 350.000 personer – som er ekstremt mange i et lite land – vil komme til å bli mye mindre.

Rundt 25.000 borte allerede

Han og bransjeorganisasjonen han leder frykter at mellom hver femte og hver sjuende av disse kan miste jobben i løpet av det neste året.

– Da vil det ikke overraske meg om det er 50-70.000 færre i vid forstand. Og så er håpet for oss som samfunn at de finner alternative jobber, eller at arbeidsgiverne greier å svinge seg rundt og finner nye markeder, sier Knut E. Sunde.

En oversikt fra DNB Markets viser at 23.924 jobber i oljebransjen er blitt borte det siste halvannet året, skriver VG. Megler Truls Oma Erichsrud anslår at tallet nærmer seg 25.000 bare etter de varslede kuttene i Aker Solutions samt kutt i National Oilwell Varco.

– Det kan være vesentlig høyere også, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Han viser til at Nav anslår at over 36.000 oljejobber kuttes.

På vei østover

Hittil er det stort sett kysten fra Agder til Trøndelag som har merket nedgangen, men Andreassen ser tegn til at affekten er i ferd med å spre seg østover.

– Vi vet at i Oslo og Akershus får en av ti til en av ni lønnen dekket av et oljeselskap i Norge eller i utlandet. Det er klart at når oljeselskapene reduserer pengebruken med minimum 20 prosent, så har det store utslag i de deler av landet som ikke er tyngst på olje. Vi vil se effekter andre steder, sier sjeføkonomen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Varsler konkursras

 
Norsk Industri advarer: Dette er starten på ny nedbemanningsbølge