I februar passerte stillingskuttene i oljebransjen 30.000, i juli lå det på 37.000, mens det nå har passert 40.000 kuttede oljejobber.

Aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets har oversikt over alle stillingskutt registrert i norske medier siden oljeprisen begynte å falle for drøyt to år siden, og 40.000 er altså det sist oppdaterte tallet.

- Det første året ble alle de enkle kuttene gjort, for eksempel innleide ansatte og alle som kunne gå av med pensjon. Hvor vi står om ett år tør jeg ikke gjette på, men det blir flere kutt fremover, noen av dem skjer nok i kulissene, sa han til NTB i sommer.

Han er ikke veldig optimistisk på vegne av dem som har mistet jobben:

- For eksempel har vi operasjoner som krevde 10-15 personer før. De erstattes nå med teknologiske løsninger, så de jobbene er det mindre sannsynlig at kommer tilbake, sa han.

- Kuttene vil fortsette

Kollega og oljeanalytiker Torbjørn Kjus er ikke overrasket:

- Jobber kuttes ennå, og de vil nok fortsette å forsvinne, tror vi. Selv om oljeprisen har snudd siden januar i år, er dette en ventet forsinkelseseffekt for hele næringen. Tidsforskyvningen i markedet gjør at oljeservicenæringen nå virkelig begynner å merke kuttene offshore, sier han til NTB.

De begynnende tegnene til den norske oljesmellen viste seg sommeren 2013. Oljeselskapene varslet kutt i investeringene. Flere år med kraftig kostnadsvekst på norsk sokkel skulle reverseres.

På toppen kom oljeprisfallet, som startet i juni 2014 og varte frem til januar i år. Fra topp til bunn falt prisen på nordsjøolje med nær 90 dollar fatet, fra 115 til 27 dollar. En nedgang på 75 prosent. Prisfallet førte til ytterligere kutt i oljeselskapenes investeringer. Oljesmellen traff midt i hjertet av norsk oljeindustri. På Sør- og Vestlandet skjøt ledigheten i været. Nå er det altså klart at rundt 40.000 oljejobber er blitt borte i løpet av de siste årene, og rundene med nedbemanning er trolig ikke over.

Olje- og gasselskapene taper terreng, selv om Statoil fortsatt topper listen over ingeniørenes mest populære arbeidsgivere, viste Universums kåring for få dager siden:

Les også: Merker oljesmellen tydelig: Her vil ingeniørene helst jobbe

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DNtv:

- Vi her i Miami Gardens avgjør vanligvis om demokratene eller republikanerne vinner Florida
Sorte pastorer busser menigheten til stemmelokalene etter søndagsprekenen.
01:50
Publisert:
 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.