Det amerikanske boreutstyrskonsernet National Oilwell Varco (NOV) vil på rekordtid være halvert i Norge.

I juni kom beslutningen om at 900 fast ansatte pluss 600 innleide måtte gå innen nyttår. Mandag formiddag kom meldingen at ytterligere 900 må gå.

Bakgrunn: NOV kutter kraftig - igjen og Her kutter NOV 900 ansatte

Det betyr at konsernet vil være halvert i Norge; fra 4800 i sommer til 2400 når nedbemanningen er gjennomført i god tid før påske neste år.

Dramatisk i sør og nordvest

NOV legger ned produksjonsanleggene i Søgne vest for Kristiansand og på Hjelset ved Molde.

NOV-sjef Tor Henning Ramfjord må kvitte seg med ytterligere 900 fast ansatte. Foto: Tomm W. Christiansen
NOV-sjef Tor Henning Ramfjord må kvitte seg med ytterligere 900 fast ansatte. Foto: Tomm W. Christiansen (Foto: Dagens Næringsliv)

Det er ikke endelig avklart hvor mange som må forlate konsernets i hovedsak fire lokasjoner (Kristiansand, Oslo, Molde og Stavanger).

Men, ettersom omtrent 2000 av konsernets 3300 ansatte ved kommende årsskiftet er ansatt på hovedkontoret  i Kristiansand, vil nedbemanningen særlig ramme sørlandsbyen hardt.

Trolig må mellom 500 og 600 fast ansatte forlate hovedkontoret i sør og inntil 65 i Molde.

NOV gjør også omfattende strukturelle og organisatoriske endringer. For med langt færre ansatte, må også konsernet kutte kraftig i antall ledere og avdelinger. Ved årsskiftet har NOV 380 ledere med personalansvar.

NOV outsourcer også flere funksjoner, som vaktmestertjenester, vedlikehold og resepsjonstjenester.

Les også:  - Det har vært en tøff periode

Beksvart

Etter det DN forstår vil NOV-ledelsen bruke denne uken på å reise rundt og avholde allmøter i Stavanger, Molde, Oslo og i Kristiansand.

Der vil budskapet være at selskapet ikke kan love at de 2400 ansatte som blir igjen etter denne kuttrunden vil få beholde jobben. For ordreinngangen er lik null og utsiktene beksvarte.

Les også: - Om jeg ikke klarer å finne ny jobb vil situasjonen bli kritisk

Informert per mail

Beslutningene er tatt etter drøftinger med tillitsvalgte og samtaler med verneombud er gjennomført, ifølge en melding fra selskapet mandag.

Alle ansatte har fått beslutningene meddelt per mail i dag, og det bekreftes at det vil bli gjennomført informasjonsmøter med representanter for ledelsen tilstede på samtlige lokasjoner denne uken.

"Ledelsen i NOV uttrykker forståelse for at dette skaper usikkerhet blant våre mange ansatte. Vi vil fortsette å legge stor vekt på å gjennomføre en ryddig prosess som ivaretar alle ansatte på best mulig måte i tiden fremover", heter det.

Full stopp

Store boreutstyrsordre skal leveres innen utgangen av første halvår. Deretter er det nesten full stopp. Trolig blir det en ny nedbemanningsrunde i god tid før sommeren.

Bakgrunn: - Det er jo dramatisk

Og etter det DN forstår ser ikke NOV-ledelsen noen tegn til lysning de neste to-tre årene. NOVs store utfordring er et enormt overskudd av rigger og boreskip som nå ligger i opplag. Og det kommer ytterligere 3-400 nye rigger og boreskip fra verftene de neste to årene.

Les også: - Vi trengte ikke å gjøre noe, vi tjente penger uansett

Brorparten av disse vil trolig gå rett i  opplagsbøyene. Det betyr at selv om oljeprisen skulle stige og boreaktiviteten ta seg opp igjen, vil det ta lang tid før NOV merker det i form av nye ordre på boreutstyr til nye rigger og boreskip.

Les også:

Asia i dag: Venter ny storm på finansmarkedene
Tror oljen har passert toppen dnPlus

Transocean er tildelt milliardkontrakt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.