- Er selskapet blitt for stor for norsk sokkel? Er det en elefant i et glasshus, spør oljeservicegrunder og toppsjef i IKM, Ståle Kyllingstad.

Kyllingstad snakker engasjert på ut- og innpust om hvordan oljebremsen har rammet leverandørbransjen. Oljepris betyr mye, men ikke alt. Langt viktigere er aktivitet, sier han fra podiet under Dagens Næringsliv energiseminar på Ullevål Business Center onsdag.

- Det har vært en tøff periode, sier oljeservicetoppen.

Statoil står for 80 prosent av næringsgrunnlaget til underskogen av leverandørvirksomheter. Selskapet var involvert i 10 av 11 prosjekter i 2013, hvorav fire som operatør, påpeker Kyllingstad.

  Setter bort til land uten erfaring

Han mener Statoil setter bort oppdrag til land som ikke har noen erfaring med bygging av flytende enheter, der både budsjett og tid overskrides mens ringvirkningene har vært brutal for norske virksomheter som mister oppdrag.

Under pausen benyttet konserndirektør Anders Opedal i Statoil anledningen til å slå tilbake. Tildelingen av kontrakter har fulgt samme prosedyre i flere tiår.

- Valemon ble produsert i Asia til lavere pris og på tid, sier Opedal.

IKM har nedbemannet med flere hundre ansatte og nedlagt enkelte virksomheter. For første gang siden oppstarten i 1989 venter Kyllingstad omsetningsnedgang, en halv milliard mindre i år og like mye neste år.

- I Stavanger er dette ganske alvorlig, sier Kyllingstad.

  Det er kostnaden som er problemet

Nå satser han mer på kompetanse, mer på ingeniører og mer på teknologi.

Han skryter av trepartssamarbeidet og at alle ansatte har gått ned i lønn. En reallønnsnedgang på syv prosent uten støy, hadde ikke vært mulig i et annet land og heller ikke mange andre selskaper, mener han.

- En oljepris på 50-70 dollar er en god pris. Det er kostnaden som er problemet, sier IKM-toppen.

Han viser til at tidligere Statoil-sjef Helge Lund i sin tid sa at "100 dollar er det nye 20 dollar" fatet. Litt lenger ned i veien, tror Kyllingstad det vil være "60 dollar er det nye 100 dollar" fatet. Han omtaler Johan Sverdrup-feltet, det største funnet på norsk sokkel de siste 30-40 årene, som bransjens "lottogevinst".

- Vi har aldri trengt en feltutbygging av den størrelse som nå, sier han.

  «Godt nok»

Samtidig er arbeidet med å jobbe smartere langt fra ferdigstilt. Ingeniørene er dyktige men har vært mer opptatt av at ting skal vare enn å bli ferdige, mener han. Fortsatt tenkes det for komplisert og er rom for standardisering.

- Det har dukket opp et nytt begrep. "Godt nok". Det er har kommet tilbake, sier Kyllingstad.

Oljeserviceselskapet National Oilwell Varco Norge (NOV) opplever også ordretørke og massiv nedbemanning. Tirsdag ble det kjent at det blir nok en kuttrunde i selskapet.

- IKM og Ståle Kylingstad har det vondt, det har vi også. Dette er en veldig tøff tid, sier teknologidirektør Hege Kverneland i NOV.

- Nå håper jeg at Rystad har rett, at det er lys i tunnelen, og at det ikke er toget som kommer i mot, sier Kverneland, og viser til - 50 dollar er ikke levedyktig, heller ikke 70 dollar

Les også:

Oljeprisen igjen over 50 dollar

Han spådde oljeprisnedturen. Nå tror han på oljeprisoppgang

For et drøyt tiår siden var dette landet «europas syke mann»

 

Se også DNtv: Telenor-saken på 5 minutter:

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.