På torsdagens resultatpresentasjon, der National Oilwell Varco (NOV) presenterte et kraftig underskudd for årets første ni måneder, la ikke toppsjef Clay Williams skjul på at utviklingen de siste to årene har vært dramatisk for Houston-baserte selskapet.

Omsetningen har synket med 71 prosent siden toppen høsten 2014. 43 prosent av konsernets ansatte har fått fyken og 286 lokaliteter er stengt ned eller vedtatt stengt.

- Våre kunder har kuttet pengebruken til lavest mulig nivå og olje- og gassindustrien har utsatt eller kansellert fremtidige prosjekter som omfatter produksjon av syv millioner fat per dag.  Det var i 2015 det laveste nivået av funn av nye oljereserver globalt  siden 1947, forklarte han.

Sammenlignet med gjennomsnittlig funn av olje de siste 50 årene, ble det i 2015 kun funnet ti prosent.

- Og vi vil i 2016 se det laveste antall brønner boret i USA siden 1933, sa Williams.

- Denne nedturen har vært ekstraordinært smertefull for hele vår organisasjonen, la han til.

Vil bli bedre balanse

Clay Williams forklarte at nedgangen i oljeproduksjonen siden 2014  på 2,2 millioner fat daglig fra produsentland utenfor oljekartellet Opec, har blitt fullt ut kompensert med økt produksjon i Russland og Opec.

- Vi tror Opec nå produserer nær full kapasitet, noe som har forsinket en uunngåelig rebalansering av verdens oljemarkeder. Men tiden jobber for oss i takt med Opecs utfordringer med å øke produksjonen og reduserte investeringer som fører til aksellererende nedgang i produksjonen i resten av verden, sa Williams.

Det finnes riktignok enkelte lyspunkt. Særlig gjelder det bedringen i  markedet for landrigger i USA. Men Williams hadde ingen gode nyheter å komme med til de ansatte i Norge som i hovedsak produserer komplette borepakker til borerigger og skip. Der er det ingen tegn til bedring.

NOV har på under to år redusert antall ansatte i Norge fra 5000 til 1900 og er nå i gang med å si opp ytterligere 265 ansatte.

 

Les også:
  Varsler ytterligere kostnadskutt

Mener formuesskatten hindrer grønt skifte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.