Synet på oljebransjens framtid i Rogaland har endret seg kraftig det siste året, mener Nav.

– Da ledigheten økte her i 2014 var det mange som trodde at det ville komme jobber igjen, slik det alltid har gjort i oljebransjen. Men bransjen kutter kostnader for å være konkurransedyktig framover, så de jobbene kommer neppe tilbake. Den realiteten har mange tatt inn over seg, sier fylkesdirektør i Nav Rogaland, Truls Nordahl til NTB.

I Rogaland er ledigheten økt fra 2,2 til 4,6 prosent i perioden august 2014 til april 2016. Da stillingskuttene i olje- og gassnæringen begynte, var det fremdeles stort behov for kompetansen andre steder i regionen.

Truls Nordahl, fylkesdirektør, NAV Rogaland.
Truls Nordahl, fylkesdirektør, NAV Rogaland.

– Det var sårt tiltrengt kapasitet, men nå er de stillingene fylt. Da gjelder det å finne andre muligheter. Det er mange veier til målet.

Må gi jobb

Nordahl svarer på utspill der NITO utfordrer Nav til å kurse og etterutdanne de ledige, slik at de kommer ut i arbeid igjen så fort som mulig.

– Vi har noen kurs, for eksempel etablererkurs for dem som vil begynne noe på egen hånd, men generell kompetanseheving er ikke vår oppgave. Vi kan støtte, og vi syns det er bra når folk har forslag, kurs de vil ta, men vi legger stor vekt på at det gir jobb og ikke bærer preg av selvrealisering. Vi kobler på den konkrete kompetansesnutten du mangler for å komme raskere inn i en konkret stilling, sier han.

Akkurat nå har Nav Rogaland omkring tusen ledige ute i praksisplass.

– Mange har jobbet litt smalt, vært veldig spesialiserte og flinke, men mangler den brede erfaringen som trengs. Å kunne føye til en ny linje på CV-en om mer erfaring, det er nok et veldig klokt valg på veien mot ny jobb.

Nedtur før opptur

Nordahl er optimistisk på lengre sikt, men venter at ledigheten skal øke enda mer før det snur og prosjektene de har i gang, får sysselsettingseffekt. Det kan ta et år eller to, mener han.

– Innstillingen i regionen er fantastisk. Selv om mange arbeidsgivere ikke tjener noe særlig, har de aldri tatt inn flere i praksis enn nå. De arbeidssøkende er blitt veldig åpne og viser stor fleksibilitet, sier Nordahl.

Nav har tidligere fått kritikk fordi de har sagt at arbeidsledige må være villige til å flytte:

– Det finnes stillinger i Sverige, i Danmark og flere steder i Norge. Det kan være ukependling, kanskje lengre perioder. Det er forskjellig hva den enkelte kan gjøre, men den diskusjonen ser vi at stadig flere har hatt rundt middagsbordet. Mange har innsett at det uansett er en god investering å drive med noe, ikke gå og vente på at drømmejobben skal dukke opp her.

For tiden ligger 25 prosent av boligene som er til salgs i landet, i Rogaland.

– Det kan tyde på at mange ser etter mindre bolig for å spare penger – eller at de skal flytte herfra, sier Nordahl.

Les også: Hotelldirektør i Bergen:  - Jeg har ligget våken flere netter

Medier: Røykvarslere slo ut på EgyptAir-flyet

Godkjenner utlevering av narkobaron til USA

Amerikansk våpenlobby gir sin støtte til Trump  

Se DNtv:
Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.