Tirsdag annonserte oljeserviceselskapet Aker Solutions at inntil 500 av selskapets ansatte mister jobbene sine. Tilpasningene rammer faste stillinger i Fornebu, Stokke, Moss og Tranby, opplyser selskapet i en melding.

Knut Sunde, direktør i Norsk Industri, mener kuttene bare er begynnelsen på en større nedbemanningsbølge som treffer hele landet.

- Ettersom oljeprisene har holdt seg vedvarende lave i hele sommer, vil vi se en ny nedbemanningsbølge i høst, sier Knut Sunde, direktør i Norsk Industri, til DN.

- Og tiden hvor dette bare rammet Agder og Vestlandet er over. Nå ser vi at ledigheten gradvis sniker seg østover, fastslår han tirsdag.

Kompetent arbeidskraft

Bakgrunnen for kuttene i Aker Solutions er «et vedvarende lavt aktivitetsnivå i markedet», heter det i tirsdagens melding.

I løpet av det siste året har oljeprisen mer enn halvert seg, og utsiktene tyder på at nivået vil forbli lavt en stund. Oljeprisraset rammet selskapene i en periode hvor aktiviteten allerede var på vei ned.

Sunde viser til at det er høyt kompetent arbeidskraft som nå blir stående uten jobb.

- Dette er en nedbemanning som bedriftene absolutt ikke ville fordi man prøver å holde på kjernefolkene så best man kan. Men er det ikke noen orde, så er det ikke noen ordre, sier han.

- En del må nok nå forlate bransjen og bruke hodet sitt på noe annet, sier Norsk Industri-direktøren.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Venter økt ledighet

Fredag viste tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at arbeidsledigheten i landet stiger videre. Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) viste sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt at ledigheten var på 124.000 personer i juni, tilsvarende en ledighetsrate på 4,5 prosent.

Sunde i Norsk Industri venter økt ledighet i Norge som følge av oljesmellen i tiden fremover.

- Den har hittil truffet der hvor leverandørindustrien er tyngst. I tiden fremover og til neste år, sklir den utover hele landet, sier han.

- Vi får økende ledighet i landet ene og alene på grunn av olje- og gassindustrien, understreker Sunde. 

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Les også:

Asia i dag: Mørke skyer over Kina

Krever navnene på norske pornopirater  

Se DNtv: - Ikke utenkelig at turnusen også står for fall

- Ikke utenkelig at turnusen også står for fall
Dn´s kommentator Bård Bjerkholt mener utgiftene i oljenæringen må ned.
03:06
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.