- Vi er midt i nedturen nå. De dårlige nyhetene er egentlig ute og det er blitt en edruelighet. Nå gjelder det egentlig bare å overleve tunnelen, sier olje- og gassanalytiker Jarand Rystad i konsulentselskapet Rystad Energy til DN.

Onsdag gjestet han Pareto-konferansen i Oslo. Her samles bransjen for å diskutere markedene og presentere investeringsmuligheter for hverandre.

Siden fjorårets konferanse har oljeprisen mer enn halvert seg til omlag 50 dollar fatet, noe få i miljøet hadde forutsett. Dette i en periode hvor aktiviteten i næringen allerede var på vei ned.

- Stemningen er blek, men fattet, slår Rystad fast i lunjspausen på Holmenkollen Park Hotel.

To  scenarioer

På norsk sokkel vil investeringene falle med 15 prosent i år, viser anslag fra SSB.

Spørsmålet alle stiller seg på Pareto-konferansen, er hvor lenge oljeprisene vil holde seg på dagens lave nivåer. Analytiker Rystad tegner opp to scenarioer:

- Markedet er tilbake i 2017 hvis det ikke blir en Asia-krise, men økonomien i Kina går relativt bra fremover, sier han og fortsetter:

- Hvis det på den annen side blir en Asia-krise, som trekker med seg en del andre ting, kommer markedet tilbake i 2018.

Selv tror han på det første.

- Det vi nå har sett i Kina, er trolig først og fremst en aksjekollaps. Samtidig er det en viss sannsynlighet for at du får en reell kollaps i økonomien. Da forskyves hele markedsbildet ett år, sier Rystad.

- Og dette er altså det verste scenarioet. Det blir ikke verre enn dette, tilføyer han.

Følg oljeprisen på DNs børs og markedssider

- Ikke bærekraftige

Pareto-konferansen trekker i år rundt 1.700 deltakere og 125 selskaper vil presentere seg. Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities understreker at det ikke bare er pessimisme å spore i forsamlingen.

- De fleste i industrien tror ikke dagens priser er bærekraftige. Dette er en syklisk industri som har sett nedturer før, sier han.

Nylig uttalte Omdal til DN at oljeprisene mest sannsynlig blir på dagens nivåer i hele høst, før de begynner å stige en gang til neste år.

- Akkurat nå er det mye oppmerksomhet mot Kina og utfordringene der. På den annen side har USA og OECD-landene bedret seg og har etterspørselsvekst, påpeker Omdal.

Nedbemanningsbølge

Samtidig ruller oppsigelsene inn over landet.

Tidligere i år skrev DN at Pareto Securities er blant dem som har måttet kutte i ansatte i kjølvannet av oljesmellen.

Generelt kan ikke selskaper som allerede har kuttet kraftig i staben utelukke flere runder med nedbemanning.

Blant deltakerne på Pareto-konferansen er Lars Peder Solstad, administrerende direktør i Solstad Offshore. Tidligere i år informerte han sine ansatte om at 300 vil bli sagt opp som følge av lavere aktivitetsnivå.

- Jeg kan aldri utelukke flere runder. Vi tror det er flere år foran oss med dårlig marked. Det er nok ikke grunn til å være optimist før i 2018, vedgår han overfor DN onsdag.

Oljeserviceselskapet Aker Solutions varslet tirsdag at inntil 500 av selskapets faste ansatte i Norge mister jobbene sine. Dette fikk Norsk Industri til å snakke om en ny nedbanningsbølge som rammer hele landet.

Toppsjef Luis Araujo i Aker Solutions har onsdag følgende svar på spørsmålet:

- Jeg vil ikke spekulere i nye kutt. Vi må ta det kvartal for kvartal og etterhvert som prosjektene utvikler seg. Hvem vet.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Se DNtv: - Må jo tjene 50-60000 for å betjene eiendomsskatten

 

- Må jo tjene 50-60000 for å betjene eiendomsskatten
APs skatteforslag sett fra Bygdøy.
02:09
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.