Oslo (TDN Finans): Verdens største oljeselskaper har lagt på is investeringer for 200 milliarder dollar i nye prosjekter i en avgjørende runde med kostnadskutt.

Det skriver Financial Times søndag.

Sammenbruddet i oljeprisene siden forrige sommer har ført til utsettelse av 46 store olje- og gassprosjekter med 20 milliarder fat oljeekvivalenter i reserver, ifølge konsulentselskapet Wood Mackenzie.

Blant selskapene som utsetter store produksjonsplaner er BP, Royal Dutch Shell, Chevron, Statoil og Woodside Petroleum.

- Trapper ned så hurtig de kan

En studie foretatt av konsulentselskapet Rystad Energy fant i mai at prosjekter for 118 milliarder dollar var blitt lagt på is, men Wood Mackenzies studie viser at omfanget nå er mye større.

«Oppstrømnæringen trapper ned sine investeringer så hurtig de kan i sine store utbygginger som det ennå ikke foreligger endelig investeringsbeslutning for. Dette skyldes delvis at dette er en av de raskeste måtene å frigjøre kapital på, som svar på lave oljepriser», skriver Wood Mackenzie.

Selskapet mener at tallet på store utbyggingsprosjekter som ventes å bli fullt godkjent i løpet av 2015, trolig vil kunne telles «på en hånd», skriver FT.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Statoilutbyttet er truet
 

- Vi burde være i en periode der vi ser nedgang i oljelagrene


Oljejubel i Sverige