Oljeselskapet Statoil la onsdag frem sitt resultat for andre kvartal.

Resultatet viste en kraftig nedgang fra samme periode ifjor, og var også betydelig svakere enn analytikerne ventet på forhånd. Dette førte til at Statoil-aksjen falt kraftig fra åpningstid på Oslo Børs.

På selskapets kvartalspresentasjon onsdag morgen sa konsernsjef Eldar Sætre at det er lave olje- og gasspriser som har tynget resultatet mest.

Siden oljeprisen stupte høsten 2014, har det vært få lyspunkter i oljebransjen. Statoil er blant de store oljeselskapene som har størst direkteeksponering mot oljeprisen.

Overfor DN understreker Sætre at de lave prisene én av selskapets største utfordringer.

- Jeg kan ikke gjøre noe med oljeprisen. Det er en utfordring å håndtere markedet, sier Sætre.

- Peker oppover

Onsdag formiddag faller prisen på Nordsjøolje til rundt 44,30 dollar fatet. Dette er en nedgang på over 14 prosent ned siden begynnelsen av juni. Før dette var nivået en periode over 50 dollar fatet.

Statoil-sjefen tør ikke å fastslå at oljeprisen nådde bunnen, da den var nede i 27 dollar per fat i januar. Likevel trekker konsernsjefen frem at prisen har ligget stabilt på mellom 45 og 50 dollar fatet en stund nå.

- På mange måter peker det oppover. Vi tror det fortsatt vil være en periode hvor markedet vil finne en fysisk balanse. Det er mye lagre som skal spises opp, sier Sætre.

- I denne perioden ser jeg bare stor usikkerhet, understreker han.

Stor usikkerhet

Onsdag nedjusterte Statoil investeringsprognosen for 2016 fra 13 milliarder dollar til 12 milliarder dollar. Prognosen for letekostnader ble kuttet fra 2 milliarder dollar til 1,8 milliarder dollar.

Statoil-sjefen er trygg på at markedet etter hvert vil se konsekvensene av de siste årenes lave investeringsnivåer.

- Det vil bidra til å styrke oljemarkedet på lengre sikt. Men på kort sikt vil det nok mer understreke usikkerhet i markedet, sier han.

Fremover tror Sætre det fortsatt vil være svingninger.

- Det kommer til å gå opp og ned. Men i hvilken rekkefølge, det vet jeg aldri. Det er stor volatilitet og usikkerhet, sier han.

Volatilitet er et begrep som brukes om usikkerhet og svingninger i en kurs.

For tidlig å utelukke

Som følge av oljesmellen, har Statoil kuttet om lag 3.000 stillinger. Siden januar 2014 har Statoil redusert antall fast ansatte med 1.700 og sagt opp 1.300 konsulenter.

Sætre kan ikke utelukke flere runder nedbemanning, selv om det ikke er planlagt ytterligere kutt i arbeidsstokken.

- Vi er i rute i forhold til de planene som ble satt for inneværende år, sier han.

Statoil-sjefen forteller at selskapet fortsatt jobber med å optimalisere organisasjonen.

- Blant annet har vi en prosess rundt offshore-virksomheten vår. Om det fører til nedbemanning er alt for tidlig å si, sier Sætre.

- Svake tall

Analytiker Helge André Martinsen i DNB Markets var én av dem som ventet et svakere Statoil-resultat enn konsensus.

- De overordnede tallene var svake over hele linjen. Alle forretningsområdene leverte under konsensus, sier Martinsen til DN.

- Vi lå litt lavere, så på den norske virksomheten var resultatet på linje med det vi ventet. Den internasjonale virksomheten og nedstrømsvirksomheten var svakere enn vi ventet, legger han til.

Martinsen trekker frem flere faktorer som tynget Statoils resultat i andre kvartal.

- Letekostnadene var høyere enn forventet - de svinger mye fra kvartal til kvartal. I tillegg var driftskostnadene noe høyere i Norge og avskrivningskostnadene noe høyere enn ventet internasjonalt, sier han.

Analytikeren viser til at produksjonen var bra, og at Statoil tar ned investeringene.

- Det teller som et pluss med tanke på fremtidige kontantstrømsestimater, sier Martinsen.

Den aller siste svekkelsen i oljeprisen har blant annet bakgrunn i at bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute tirsdag kveld meldte at oljelagrene i knutepunktet Cushing steg med 1,4 millioner fat i løpet av uken frem til 22. juli, skriver Bloomberg News, ifølge TDN Finans.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Inkasso­sakene øker spesielt blant yngre: - Det er et varsko (+)

Britisk økonomi vokser videre

Oljeprisene nær bunnivå for tre måneder

Iphone-salget stuper

Anbefalt av DNtv:

Sanders buet på av sine egne da han ba om støtte til Clinton
Bernie Sanders sine tilhengere er illsinte etter e-post-lekkasjene som angivelig viser at ledere i demokratenes nasjonalkomité forsøkte å undergrave kandidatens valgkamp for å bli partiets presidentkandidat.
01:19
Publisert:

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.