Analytikerne beskriver boligplattformselskapet Prosafes melding mandag om suspenderte enheter i Mexico som svært negativ for selskapet. Suspenderingene kan utløse finansieringsbehov, mener de.

Det fremgår av oppdateringer fra DNB Markets, Nordea Markets og ABG Sundal Collier.

Prosafes enheter i arbeid i Mexico kan bli redusert til null etter at Cotemar suspenderer kontraktene med «Safe Regency» og antakelig «Safe Lancia». Prosafe har hatt fem enheter i landet, og tre ligger alt ledig.

Les mer: Går på oljesmell i Mexico

- Resultatbidraget fra Mexico blir enda lavere enn man har fryktet. I praksis betyr det at hele Mexico-flåten kommer til å være uten jobb, i alle fall for en periode, sier analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier til TDN Finans, og støttes av analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets.

Amundsen presiserer at suspenderingene er basert på at det meksikanske oljeselskapet Pemex budsjetterer med en oljepris på 25 dollar fatet, og at situasjonen avhenger av hvor lenge dette synet vedvarer.

Haakon Amundsen, ABD Sundal.
Haakon Amundsen, ABD Sundal. (Foto: Fartein Rudjord)

- Det er usikkert hvor lenge resultatbidraget vil være så lavt som i midten av 2016, men bidraget blir lavere. Med betydelig lavere inntjening øker sjansen for at man trenger mer finansiering, sier Amundsen.

Suspenderingene kan resultere i at Nordea Markets' estimater for Prosafes resultat før skatt, av- og nedskrivninger (ebitda) for 2016 og 2017 kuttes med henholdsvis 10-15 prosent for 2016 og 20-25 prosent for 2017. Dette kan igjen utløse et finansieringsgap på inntil 100 millioner dollar.

DNB Markets hadde på sin side estimert et bidrag fra riggene på 45 millioner dollar i 2016 og 37 millioner dollar i 2017, tilsvarende henholdsvis 1,5 og 1,25 kroner per aksje.

Janne Kvernland, Nordea Markets. Foto:
Janne Kvernland, Nordea Markets. Foto: (Foto: Javad Parsa)

Hva angår finansieringsbehov viser DNB Markets til at de alt har estimert et finansieringsgap på 200-250 millioner dollar ved utgangen av 2018. De anslår at netto rentebærende gjeld i forhold til ebitda vil nærme seg 8 ganger ved utgangen av 2017.

DNB Markets skriver at alle obligasjonsforfall vil være vanskelige å betale med ytterligere gjeld. Gitt deres estimater vil selskapet måtte adressere kontantmangelen før obligasjonsforfall i februar 2017, fremgår det.

Amundsen i ABG Sundal Collier trekker imidlertid frem at selskapet så langt har vært flinke til å bruke hele kapitalstrukturen, og hva de vil måtte gjøre avhenger av hvor lenge situasjonen vedvarer.

Prosafe-aksjen er ned 12,2 prosent til 10,45 kroner på en svak Oslo Børs mandag formiddag.

Følg markedet på DN Investor

Les også: - Det blir et stort byks

Riggeier vurderer rettssak mot Statoil  

Britiske oljeprodusenter diskuterer samarbeid

Frykter Statoil vurderer masseutflytting (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Dette er verdens rikeste
Dette er verdens rikeste
De har så mye penger som de fleste bare kan drømme om. Forbes har nylig sluppet sin årlige liste over verdens rikeste mennesker. Og for det 17. gang toppes den av Microsoft-grunnlegger, Bill Gates.
01:12
Publisert: