- Jeg tror vi skraper bunnen nå, sier Ståle Kyllingstad, gründer og konsernsjef i oljeserviceselskapet IKM, til DN under NHOs årskonferanse i Oslo torsdag.

Oljeprisen faller videre torsdag. Nordsjøoljen har ikke vært billigere de 11 siste årene. Et fat koster i skrivende stund 33,55 dollar. Til sammenligning kostet et fat 115 dollar sommeren for ett og et halvt år siden.

- Jeg har lenge sagt at når oljeprisen kommer under 40 dollar, så tror jeg vi er i bunnen. Bunnen er ikke et bestemt tall, men et sted mellom 30 og 40 dollar. Der er vi nå, konstaterer oljeservicegründeren.

Oljeprisraset har sammen med lavere investeringer fra oljeselskapene preget Kyllingstads bedrift de siste årene.

I løpet av 2015 sa IKM opp rundt 300 egne ansatte i Norge og utlandet, samt alle innleide. Ved inngangen til fjoråret hadde konsernet, som Kyllingstad startet for nesten 30 år siden, rundt 2900 ansatte.

Litt mer optimistisk

Selv om den lave oljeprisen kommer til å prege mange oljerelaterte bedrifter også i året som kommer, har Kyllingstad sett tegn til bedring i deler av markedet.

Han er rett og slett blitt litt mer optimistisk.

- Innenfor enkelte tjenester innenfor oljeindustrien vil det være en svak oppgang i løpet av sommeren. Der går jeg litt i mot mange andre og det skyldes at det er så mye etterslep på vedlikehold, sier oljeservice-grunderen.

Han mener oljeselskapene etter hvert blir nødt til å ta unna etterslepet på vedlikeholdssiden, uansett hvordan oljemarkedet skulle se ut.

- Jeg ser at det nå er mer etterspørsel etter tjenester på vedlikehold som skal gjøres i sommer. For IKM og deler av oljeservicenæringen vil ha en liten bedring fra en eller annen gang utover i andre kvartal og utover.

Fem plattformer på vei

Samtidig understreker han at det fremdeles er aktivitet på utbyggingssiden, prosjekter som for lengst er satt i gang og nærmer seg sluttførelse.

- Og så kommer det fem plattformer fra Korea. Goliat er det veldig mye ekstraarbeid på. Si at det bare er mye ekstraarbeid på de andre, så er det likevel mye som skal gjøres, konstaterer Kyllingstad.

Andre steder i oljenæringen vil det fremdeles være tungt, medgir han.

- Innenfor rigg vil det være veldig vondt. Veldig vanskelig, sier Kyllingstad.

Les mer fra NHOs årskonferanse:

Statoil-sjefen:  - Jeg kan ikke la meg distrahere av dagens oljepris

- Flere faktorer som truer

- Det blir et blodbad

Nå samles Norges elite i Oslo: - Det er Øya-festival for politikere og samfunnsengasjerte folk  

Se sjeføkonom Harald Magnus Andreassen forklare verdensøkonomien på 30 sekunder:

Verdensøkonomien på 30 sekunder
Aksjemarkedet i Kina er i hovedsak et spille Casino, sier sjefsøkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.
00:31
Publisert:

Se DNtv: Dette er Hydro-sjefens største frykt

Dette er Hydro-sjefens største frykt
- Jeg frykter at ting går for fort, at omstillingen blir så krevende at mange bedrifter ikke klarer å følge med, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro på NHOs årskonferanse om framtidens arbeidsmarked.
02:15
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.