I forrige uke skrev DN at ifølge Navs nye prognoser vil over 95.000 nordmenn vil være arbeidsledige ved utgangen av året.

Det er 9.000 flere enn nå. Nedgangen i pris og etterspørsel har gjort at mange oljeselskaper har måttet si opp ansatte. Det merkes særlig hardt i oljefylket Rogaland.

– Vi tror det kommer til å snu i 2017 for de fleste delene av landet, men det kan ta litt lengre tid i Rogaland, sa Nav-sjef Sigrun Vågeng til DN i forrige.

Flere starter bedrifter

viser muligens at rogalendingene ikke graver seg helt ned.

Månedstallene for februar viser nemlig at det var 29,5 prosent flere nyetableringer i februar i år, enn i februar i 2015.

Det ble startet 689 bedrifter i Rogaland i perioden, mot 532 i samme periode i 2015.

Det gjør at Rogaland, sammen med Aust-Agder, var fylket som prosentvis vokste mest i antall etableringer i februar.

- Ikke nødvendigvis positivt

Professor Rune D. Fitjar i innovasjonsstudier ved Universitetet i Stavanger sier det er mer trykk på entreprenørskap i regionen.

– Spørsmålet er om det er en god ting eller ikke. Det er et tegn på at det er mange som har mistet jobben, men det er ikke nødvendigvis positivt bare at det blir flere bedrifter, sier Fitjar.

Han er mer opptatt av hva slags bedrifter som starter, og om de har potensial til å skape arbeidsplasser på sikt.

Svakere økonomiske tider kan også gjøre det vanskeligere å hente inn kapital til unge gründerbedrifter.

– Markedet er vanskelig også for oppstartsbedrifter, sier Fitjar, som legger til at det foreløpig ikke er lett å se retningen på gründerveksten.

– Det er ingen tvil om at det er mer entreprenørskap, noe man også ser i de nye gründermiljøene her. Men man får nok ikke 20.000 nye arbeidsplasser fra oppstartsbedrifter, sier Fitjar.

- Sett ulike signaler

Kommunikasjonssjef i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Egil Hollund, synes ikke tallene er så spesielle.

– Det er ikke overraskende for oss. Vi har sett ulike signaler på dette det siste året. For eksempel delte Innovasjon Norge ut 59 millioner i etablerertilskudd i 2015, mot 31,8 millioner i 2014, sier kommunikasjonssjef Hollund, og fortsetter:

– Sett fra vårt ståsted, så ser vi en brett-opp-ermene-holdning til utfordringene vi står ovenfor. Selv om alt er relativt, og de fleste land og regioner i Europa kunne tenke seg å bytte plass med Stavanger selv i situasjonen vi er i nå, så merker vi jo at vi har gått fra en situasjon med betydelig lavere arbeidsledighet enn Oslo, til det motsatte, sier Hollund, og nevner initiativet «Nye Muligheter», sammen med blant andre Innovasjon Norge, som en pådriver og støtte for innovasjon.

Hollund mener det særlig er innen ny energi, teknologi, fornybar energi, men også medisin, helse og reiseliv at bedriftene dukker opp.

– For sistnevnte hjelper valutaen på. Men fellesnevneren er generelt at det er større eller mindre kunnskapsbaserte bedrifter det går mest i, sier han.

Les flere nyheter om oppstartsbedrifter på DNgrunder.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.