Oljeserviceselskapet Subsea 7 sier opp 1200 globalt, opplyses det i en melding onsdag. Nedbemanningsprosessen skal allerede ha begynt i Norge og i Storbritannia, og ventes å være gjennomført innen tidlig 2017.

Opptil fem skip ventes å gå ut av flåten.

I lys av vanskelige tider i olje- og gassmarkedet, vil selskapet starte en ny fase med kostnadsreduksjoner i løpet av 2016, heter det. Dette ble varslet i forbindelse med fremleggelsen av selskapets resultat i første kvartal i år.

- Nødvendig trinn

- Vår nye organisasjonsstruktur gjenspeiler vårt fokus på kommersielle og langsiktige strategiske prioriteringer ettersom vi tilpasser oss et lavere aktivitetsnivå og driver frem mer effektive måter å jobbe med våre kunder, sier administrerende direktør Jean Cahuzac i meldingen.

Cahuzac har ved flere anledninger sagt at markedet for tiden er svært utfordrende. Etter nedbemanningen vil selskapet, som er spesialisert innen rør- og kabelleggingsarbeid under vann, ha 8.000 ansatte.

- Reduksjonen i arbeidsstyrken er et nødvendig trinn for å opprettholde vår konkurransekraft og beskytte vårt kjernetilbud gjennom oljeprisens syklus, sier Cahuzac.

Selskapet vil gjennomføre flere tiltak, som til sammen vil gi en kostnadsbesparelse på 350 millioner dollar per år, heter det i meldingen.

- Vi er fortsatt trygge på den langsiktige fremtiden for olje- og gassproduksjon, sier Cahuzac.

Selskapet opplyser at kostnadene knyttet til sparetiltakene ventes å være mindre enn 100 millioner kroner.

Startet spareprogram ifjor

Subsea 7 satte i mai ifjor i gang et omfattende spareprogram, og bestemte seg da for å redusere flåten med 11 fartøy, samtidig som 2.500 stillinger forsvant globalt. I Norge mistet 180 ansatte jobben.

I tillegg sa selskapet opp 70 offshoreansatte i fjor høst.

-

Jeg tror denne nedturen blir dyp og lang, men det er det vi forbereder oss på. Vi er imidlertid mindre bekymret for 2016 enn for 2017, sa styreleder Kristian Siem i Subsea 7 til DN i mars.

Da forklarte han at når nedgangskonjunkturen i oljebransjen er blitt så dyp og vedvarende som det er nå, så vil det uansett ta lang tid før markedet returnerer for leverandørselskapene.

  Vurderer å legge ned to kontorer

Opp til 260 landbaserte ansatte må gå i Norge knyttet til nedbemanningsprosessen i Subsea 7.

Det er dessuten aktuelt å legge ned Oslo- og Grimstad-kontorene til selskapet. Selskapet har også kontor i Stavanger, Vigra og Tromsø.

- Nedbemanningen påvirker alle, og Oslo og Grimstad blir vurdert nedlagt, men dette er ikke avgjort ennå. Det alt for tidlig å si noe om hvordan nedbemanningene fordeler seg mellom kontorene, sier kommunikasjonssjef Jan Roger Moksnes i Subsea 7 i Norge til TDN Finans.

Subsea 7 har 610 landbaserte ansatte i Norge i dag og Moksnes sier at beslutningen om nedbemanningen er basert på lokale markeder.

- Vi har et utfordrende marked å forholde oss til. Det er et redusert aktivitetsnivå, prosjektforsinkelser og kanselleringer. Utsiktene for markedet på lang sikt er gode, men vi venter en langsom utvikling og vi må derfor tilpasse organisasjonen deretter, sier Moksnes.

Moksnes presiserer at ingen offshore-ansatte vil forsvinne som en del av nedbemanningen.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Sjømatselskapenes produksjons­kostnader er ­nesten doblet på ti år: Advarer mot «kostnadskarusell» dnPlus (DN+)

Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (DN+)

Lastet med oljepenger har Helge Lund skutt inn 43 millioner kroner i et investeringsselskap som også skal gi gaver til veldedige formål. Starter eget selskap dnPlus (DN+)

Søkerstrøm til Kiwi i Oslo, men Maxbo-lederen i Balsfjord fikk bare én søknad da han skulle ha ny butikksjef  

Gir gullkort til konkurrentenes gjester

Asia i dag: Soros advarer mot «Black Friday»  

 

Anbefalt av DNtv:

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen
DNs fotograf og fridykker Aleksander Nordahl tester undervannsdeksel til mobil og gir deg tipsene du trenger for å sikre feriebildene i vann.
04:36
Publisert:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.