- For norsk oljeindustri mener jeg at det ikke er riktig å si at situasjonen er alvorlig - for de menneskene som mister jobben, er dette selvfølgelig en veldig alvorlig situasjon, sier Tord Lien (Frp) til NRK tirsdag kveld.

Lien gjentar dermed et syn på kuttene i oljesektoren han også har gitt uttrykk for tidligere:

- Vi er nødt til å jobbe smartere og mer effektivt. Det er en krise for dem som blir rammet, for vanlige folk, men for industrien er det ikke en krise, sa Lien til Dagens Næringsliv i juni.

Det var tirsdag formiddag det ble kjent at Aker Solutions kutter opp mot 500 stillinger. Kuttplanene vil kunne ramme ansatte på Fornebu i Bærum, Stokke i Vestfold, Moss i Østfold og Tranby i Buskerud.

- Dramatisk

I en melding skriver selskapet at de har informert ansatte om at det er behov for å justere arbeidskapasiteten i selskapets norske subseavirksomhet på grunn av et vedvarende lavt aktivitetsnivå i markedet. Kuttene vil skje gjennom oppsigelser, men også ved naturlig avgang og omplasseringer av ansatte til andre deler av selskapet.

- Alle slike nyheter er triste. Samtidig er det slik at Aker fikk ett av de store oppdragene på Sverdrup. Men de fleste visste at det ikke ville være nok til å holde den toppbemanningen de har hatt, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre omtaler Aker Solutions-kuttet som «dramatisk».

- Vi må ta aktivt vare på dem som mister jobben. Hvis de kan bli permittert og ikke sagt opp, er det en fordel, og de må få tilbud om å kunne ta vare på kompetansen sin for å komme videre, sier Støre til NRK tirsdag kveld.

Flere kutt

- Oljeselskapene reduserer sine investeringer og utsetter enkeltprosjekter, og det har ført til en markant nedgang i aktiviteten i det norske oljeservice-markedet det siste året, forklarer Per Harald Kongelf, sjef for Aker Solutions i Norge.

Den oljerelaterte næringen har i mange måneder opplevd en markant nedgang, noe som har ført til at en lang rekke selskaper har både gjennomført og varslet til dels kraftige nedbemanninger.

Tidligere i år kunngjorde Aker Solutions at subsea-basen i Ågotnes skal slankes med inntil 200 stillinger. I tillegg forsvinner omtrent 300 stillinger i forretningsområdet vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO) i Norge.

Effektivitet

Også utenfor Norge ser selskapet seg nødt til å kutte. Også her er det i hovedsak innenfor subsea-virksomheten at kuttene tas. Foreløpig er det snakk om omtrent 400 stillinger.

- Vi ser et behov for en mer strømlinjeformet organisasjon for å redusere kompleksiteten og øke effektiviteten. Dette vil føre til mer effektive prosesser og styrke driften, sier sjef for selskapets globale subsea-virksomhet, Alan Brunnen.

Totalt jobber rundt 8.000 av selskapets om lag 16.000 ansatte i 20 land innenfor subsea-virksomheten. 3.000 av disse har sin arbeidsplass i Norge, mens resten jobber i land som Brasil, Angola, Malaysia, USA og Storbritannia. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.