Den ferske rapporten, som VG har fått tilgang til deler av, viser at en oljeutblåsing på 4.500 tonn olje daglig i 50 døgn ikke vil få alvorlige følger for fisk i feltene Lofoten VI, Lofoten VII og Troms II. Et slikt utslipp er 25 ganger større enn Norges største oljekatastrofe, Bravo-utblåsingen i 1977.

VG har fått tilgang til en av hovedtabellene i rapporten, som viser tap av liv for den kanskje mest sårbare fisken – nyynglet sild – ved fire ulike oljeutslippsnivåer. Avhandlingen omhandler også torsk, men avisen har ikke fått tilgang til detaljene om torsk fra rapporten.

I et worst case-scenario med utslipp over 50 dager er det kun tre prosent sjanse for at 5-10 prosent av silden dør på Nordland VI. På Nordland VII er det tre prosent sjanse for at 10-20 prosent av silden vil dø, skriver VG.

Det mest oppsiktsvekkende ved materialet er ifølge VG at faren for fiskedød er absolutt størst i feltet som allerede er åpnet: Nordland V.

- Dersom opplysningene er riktige, viser det at de skremmebildene som er forsøkt skapt av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, er langt fra sannheten, sier Gro Brækken, administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.