Frem til inngangen av 2008 var det tre norske programvareselskap som utmerket seg ved å kunne bli store internasjonalt. Men før man fikk sagt februar måned, var to av dem kjøpt opp.

Lesogså:
Nokia kjøper Trolltech
Microsoft byr på Fast

Microsoft la inn et bud på Fast, godt over børsverdien, og nå har Nokia lagt inn et bud 60 prosent over Trolltechs børsverdi.

Når Fast og Trolltech forsvinner over på amerikanske og finske hender, står Opera nå tilbake som eneste norskeide blant de tre programvareselskapene.

Gründer, hovedaksjonær og administrerende direktør Jon S. von Tetzchner synes det er trist at it-kollegaene har solgt seg ut.

- Jeg synes det er synd. Vi har ingen planer om å gå den veien, men vi må jo forholde oss til markedet. Opera har en sterk posisjon og er en av de mest brukte applikasjonene i verden. Vi har en relativt unik posisjon og den vil vi fortsette å styrke, sier han.

Les kommentar: Nå kjøper de Opera også

Har fått oppkjøps-tilbud
von Tetzchner forteller at Opera har fått noen tilbud om å bli kjøpt opp gjennom årene, men han benekter altså at selskapet har planer om å følge oppkjøps-trenden.

- Vi har ikke noe ønske om å gå samme veien. Da hadde det sikkert skjedd for en stund siden. Vi må forholde oss til at det er markedet som bestemmer, men vi er ikke ute etter å bli kjøpt opp, sier han.

Har ambisiøse planer
Opera-sjefen har stor tro på selskapet sitt og øyner store muligheter fremover. Han har ingen tro på at salg er løsningen for at Opera skal vokse seg større.

- Analyserer man markedet, ser man at alt går mot internett. Vi fortsetter å være ledende på feltet, og vi har kjempemuligheter til å gjøre endringer og ta posisjon. Vi har ambisiøse, økonomiske planer og vårt fokus er å klare tallene og gjerne litt til, sier han.

von Tetzchner synes det er en tynn konklusjon at et norsk selskap bare kan lykkes om man selger.
- Mange norske selskaper har lykkes uten oppkjøp, og jeg kan ikke skjønne at det skal være andre regler i it-bransjen, sier han.

Tror ikke på flytting
Etter at Microsoft la inn bud på Fast, var enkelte aktører i norsk it-bransje engstelige for at det skal ramme det norske it-miljøet.

Les: Bekymret over Fast-oppkjøp

Det er ikke kommet noen signaler fra Microsoft om at Fast-kompetansen flyttes ut av landet, og Opera-sjefen kan vanskelig se for seg at Nokia kommer til å flytte Trolltech til Finland.

- De må selv svare for hva slags planer de har, men det er ikke så lett å flytte miljøet ut. Trolltechs kompetanse ligger i hodene og jeg kan ikke skjønne annet enn at hodene får bli, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.