- Jeg er oppriktig bekymret for at vi rett og slett får et sparesjokk. I dag er vi veldig sårbare for mer negative omstendigheter, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets.

Onsdag gjestet hun den årlige Handelskonferansen til Virke - ett av de største bransjetreffene i norsk handelsnæring. Allerede før start var stemningen blant deltakerne noe spent. Samme dag skriver Dagens Næringsliv at krisestemningen i sportsbransjen kan være i ferd med å bre seg til flere bransjer innen faghandelen.

Viktig parameter
I den ferske rapporten DN har fått tilgang til, og som senere ble presentert på konferansen, er konklusjonen at høye kostnader og svak salgsvekst gjør at situasjonen er i ferd med å bli dramatisk for flere tusen butikker.

Seniorøkonom Boye og resten av makropanelet Virke hadde hyret inn bidro ikke til å umiddelbart dempe frykten. Økonomene pekte ikke minst på tvilen rundt utviklingen i en viktig parameter for handelen, nemlig husholdningenes spare-rate.

- Lave renter og høye boligpriser har gjort at vi har bygd opp mye gjeld. Det er kanskje ikke en overhengende fare de nærmeste årene, men jeg er redd vi litt lenger fremover kommer til å ønske å betale ned gjelden. Da vil vi kutte kraftig på forbruket, sier Boye.

Støtter analysen
Sjeføkonom i Swedbank First Securities Harald Magnus Andreassen støtter denne analysen.

- Vi har vært gjennom en kanonperiode hvor alt har gått vår vei, men nå er det store bildet på Norge at veksten er lavere enn den har vært før, sier han.

- Vi har bygd opp noen ubalanser, og både vår egen historie og andres historie viser entydig hva som skjer etterpå. Det er ubehagelig og det kommer til å skje i løpet av de neste årene, sier Andreassen, som samtidig viser til at det heldigvis er mye som skiller dagens situasjon fra for eksempel den som var i Norge før finanskrisen på slutten av 1980-tallet.

Allerede moderat
Økonomene mener imidlertid det ikke ser helsvart ut for norsk handelsnæring.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets understreker at meglerhuset har en forventning om en myk landing i norsk økonomi, i hvertfall hvis ikke en hard landing i Kina får påvirke oljeprisene dramatisk.

Hun mener det også er viktig å poengtere at varehandelen allerede har hatt flere år med moderat vekst. I tillegg er det ikke nødvendigvis norsk varehandel som først merker at husholdningene strammer til.

- Det er luksusforbruket som ryker først, og da vil vi reise mindre på ferie i utlandet, sier Haugland.

- Det er en støtpute for norsk varehanden, og kan bidra til å dempe sjokket i Norge, tilføyer Boye.

Svak vekst
Tidligere i uken viste tall fra Virke at handelsbransjene i Norge opplever nok et år med svak vekst (se tabell nederst i saken).

Sjeføkonom i arbeidsgiverorganisasjonen Lars Haartveit understreker at varehandelen påvirkes av utviklingen i norsk økonomi og de svake internasjonale konjunkturene. Prognosen bygger på at veksten i norsk økonomi ser ut til å bli noe lavere i år enn ifjor, for så å bedre seg neste år av.

På onsdagens konferanse viser også Haartveit til at utviklingen i forbruket er den store jokeren. Han tror imidlertid ikke dette skal falle betraktelig.

- Nå ser det ser bedre rundt oss enn det har gjort i det siste. USA går noe bedre og det er slutt på nedgangen i Europa. Vi får mindre kriseoverskrifter og vi ser ikke at spareraten skal spesielt opp, sier han.

I en kvartalsrapporten til Næringslivets Handelsorganisasjon (NHO) som ble lagt frem tirsdag, innebar imidlertid prognosene at norske husholdninger strammer til.

«Norske husholdningers opplåning øker fremdeles mer enn samlede inntekter, men vi ser nå en tydelig tendens til økt sparerate og svakere vekst i forbruket», heter det blant annet i rapporten.

Les også: Moræus Hanssen har tjent én milliard på si

Virkes detaljhandelsprognose viser litt sterkere vekst til neste år*:

* Tall i prosent

** Tall for Detaljhandel i alt er eksklusive motorkjøretøyer og bensin.

Kilde: Virke

Les mer: Kan bety kroken på døra for én av tre

Les også:
<b>Virke-direktør: Tre punkter en ny regjering er nødt til å prioritere</b>
Frykter bråstopp i norsk økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.