Solenergiselskapet REC har blitt et mareritt for Orkla og Stein Erik Hagen, men analytikere og medier spiller gjerne på likhetene med den eneveldige franske «solkongen», Ludvig den 14., når de skal beskrive Hagens rolle i Orkla.

«Staten det er meg», uttalte Ludvig den 14. på 1600-tallet.

– Orkla, det er Stein Erik Hagen, det er det ingen tvil om. Hans posisjon som hovedaksjonær og styreleder tilsier at han har «all makt» i selskapet, sier BI-professor og ekspert på styrearbeid, Morten Huse til NTB.

Hagen ble torsdag utsatt for knallhard kritikk fra tidligere Orkla-sjef Finn Jebsen, som mener Hagen må trekke seg som styreleder. I Dagens Næringsliv fredag støttes han av meglerveteran Jan Petter Sissener, som mener Hagen må vurdere sin stilling på grunn av dårlige resultater de siste fem årene.

Morten Huse tror det skal bli svært vanskelig å mobilisere et aksjonæroppgjør mot Hagen, som gjennom sine ulike selskaper eier 23,3 prosent av Orkla-aksjene.

Allianser
– Den eneste måten er å gjøre som Hagen gjorde da han tok over kontrollen og kvittet seg med Jens P. Heyerdahl i 2001, sier Morten Huse.

Han viser til hvordan Hagen inngikk en allianse med investorene Christen Sveaas og Johan H. Andresen jr. for å styrte det som den gangen ble regnet som Norges mektigste næringslivsmann.

– Vi har sett også gjennom flere andre tilfeller at det er mulig å få kontroll gjennom slike allianser. I mange av disse prosessene har det vært mobilisert enormt med aktiviteter utenom styremøtene blant eierne og ulike personer, og det har vært mye splitt og hersk. I de mest ekstreme tilfellene har det til og med vært situasjoner med trusler og bruk av fysisk vold mot dem som ikke handler på den måten som er ønsket. Jeg sier ikke at det vil skje i Orkla, men normalt er dette tøffe saker fordi det er så enormt med penger og prestisje på spill, sier Huse.

Han understreker at det i tilfellet Orkla vil bli svært vanskelig å bygge opp en koalisjon mot Hagen, fordi det er snakk om svært mye penger som må på bordet.

– Men hvis folk har et horn i siden til hverandre, så er de ofte villige til å bruke mer penger på å få det til enn hva som er forretningsmessig lønnsomt, påpeker Huse.

Usikker fremtid
– Det som kan føre til usikkerhet for Hagen, er hvis han plutselig begynner å dele opp selskapet. Da kan det plutselig komme til et usikkert tidspunkt med manglende kontroll, hvor noen kan komme inn og foreta seg noe, eventuelt velte Orkla fullstendig. Jeg utelukker ikke at det kan gå fullstendig galt med Orkla, sier Huse.

Han mener konflikten mellom Finn Jebsen og Stein Erik Hagen i bunn og grunn er en kollisjon mellom to grunnsyn.

– Det ene, som Jebsen står for, handler om å skape verdier i bedriften og utvikle bedriften med et langsiktig perspektiv. Det andre synet handler om hvordan Orkla kan brukes til å skape verdier for Hagen som hovedaksjonær, sier Huse, som ikke legger skjul på at han i alle år har stått for Jebsens linje.

Les også: Sissener ber Hagen trekke seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.