Aksjemarkedet var ikke fornøyd med det som ble presentert da Orkla la frem tallene for tredje kvartal torsdag, og aksjen falt 1,4 prosent på Oslo Børs på en dag da Børsen føk til værs.

Nå mener Håvard Nesheim, som var investeringsdirektør i Orkla Finans i syv år frem til 2007, at Orklas rolle som en betydelig maktfaktor i samfunnet er over.

-Orkla som stort industriselskap er i ferd med å bli ødelagt. Det kan sammenlignes med Storebrand, som på 90- og 2000-tallet var en betydelig maktfaktor. Nå er det marginalisert. Det ser ut til å gå den veien med Orkla også nå. I noen år har det vært klart at ledelsen og styret ikke lenger takler det som gjorde Orkla til det største private selskapet i Norge, nemlig samspillet mellom det industrielle og det finansielle, sier Håvard Nesheim til Dagens Næringsliv.

Nesheim har siden han sluttet som analysesjef i Handelsbanken for to år siden vært investor og rådgiver.

Ikke imponert
Han betegner det som ganske komplisert å drive et selskap som Orkla var tidligere. Samtidig som Orkla besto av flere industrielle selskaper var det tett forankring til en stor investeringsportefølje og et sterkt finansielt miljø.

- Det er mange dyktige industrifolk i styret og ledelsen, men de har totalt undervurdert den finansielle kompetansen som er nødvendig for å drive et slikt selskap på en vellykket måte, sier Nesheim.

Nesheim er heller ikke imponert over Orklas evne til å kjøpe innen merkevarer, slik de har ønsket i mange år.

–Bortsett fra noen småtterier, har de ikke fått til noenting siden de solgte Carlsberg i 2004, sier han.

«Dypt uenig»
Jan Petter Sissener, forvalter og partner i Sissener, støtter Orklas rendyrking fullt ut.

– Jeg er dypt uenig med Nesheim. Det er helt klart riktig at Orkla rendyrkes. Jeg er sikker på at Orkla har den nødvendige finansielle og industrielle kompetanse til å utvikle merkevarer til å bli noe stort, sier Sissener til Dagens Næringsliv.

Stein Erik Hagen er styreleder og største aksjonær i Orkla med 24 prosent av aksjene.

– Jeg har per i dag ikke hørt fra en eneste aksjonær som er imot rendyrkingen. Det har i lang tid vært et sterkt press fra store aksjonærgrupper om å rendyrke virksomhetene, skriver Hagen i en sms til DN.

Les også: Svakere enn ventet for Orkla

Orkla gir Hagen 1,2 mrd.


- Mens jeg betaler 1,1 prosent betaler Stordalen 0,01 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.