Oljeprisen fortsetter å stige kraftig torsdag formiddag. I løpet av et halvt døgn steg oljeprisen nærmere syv dollar fatet, og oljeprisen ligger nå rundt sitt høyeste nivå på 30 måneder.

- Det var panikkstemning. Prisen gikk helt opp mot 120 dollar fatet uten at det er en spesiell forkl#229 bak det, annet enn nettopp panikkstemningen. Det er finansielt drevet på de veldig kortisiktige bevegelsene, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN.no.

Nordsjøolje med levering i april steg til 119,79 dollar fatet i morgentimene torsdag. Siden har den falt noe tilbake og handles nå til 117,03 dollar.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Libyas oljeproduksjon så langt blitt kuttet med rundt 400.000 fat per dag etter opptøyene de siste dagene.

Frykten materialiseres
Dette er de første kuttene i oljeproduksjonen i forbindelse med opptøyene som startet i Tunisia i midten av januar, og som siden førte til revolusjonen i Egypt og opptøyer i flere land i Midt-Østen og Nord-Afrika.

Oljeprisen har steget hele 14 prosent i løpet av de fire siste dagene.

- Det går rett og slett på bekymringen for at dette skal spre seg. Frem til for noen dager siden var det bare bekymring for at det skulle skje. Nå har det materialisert seg, sier Saltvedt.

Hovedbekymringen i markedet er at urolighetene rammer Saudi-Arabia, som ikke bare er verdens største eksportør, men som også er den eneste produsenten som har kapasitet til å øke produksjonen betydelig.

 

Bufferen kan forsvinne
Uroen i Libya kan potensielt føre til at rundt 1,5 millioner fat olje per dag forsvinner ut av oljemarkedet. Opec har uttalt at de kan dekke over bortfallet. Saltvedt tror imidlertid ikke det vil være nok til å dempe bekymringen for leveransene.

- Nei, det tror jeg ikke. Den bufferen Opec sitter på er kanskje tre millioner fat om dagen. Når Libya produserer i overkant av 1,5 millioner fat om dagen, så er det ikke så mye som skal til før den bufferen er borte, sier Saltvedt.

Ifølge Bloomberg News har Saudi-Arabia og andre Opec-land sagt seg villige til å erstatte den tapte oljen fra Libya, av samme kvalitet.

Forsyningssjokk
Libyas olje er av spesielt høy kvalitet, og Wall Street Journal skriver at det meste av den tilleggsoljen som er tilgjengelig fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE) har høyere svovelinnhold, som gjør den vanskeligere å raffinere til bensin.

I tillegg tar det lengre tid å frakte olje til Europa fra Gulfen enn fra Libya.

Enkelte frykter at verden vil ha en mindre buffer til å stå imot eventuelle ytterligere forsyningssjokk, dersom Saudi-Arabia og andre tvinges til å erstatte libysk produksjon.

Les også:

<b>- Markedet er nervøst</b>

<b>- Sistemann ut vil skru av bryteren</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.