Bedriftene har aldri utstedt obligasjonslån for så lite penger på et tiår, i kjølvannet av gjeldskrisen i Europa.

Lånekostnadene har skutt i været, og bevegelsene er de største siden etter kollapsen i Lehman Brothers, skriver Bloomberg.

Det ble utstedt gjeld for tilsammen 66,1 milliarder dollar i mai, i alle mulige valutaer, som er rundt en tredjedel av april-nivået og det laveste nivået siden desember 2000.

Minst 14 selskaper har trukket tilbake sine utstedelser.

- Det er mindre apetitt for selskapsgjeld. Vi trenger noen dager til før vi ser grønne skudd, sier kredittstrateg Ben Bennett i Legal & General Investment Management til Bloomberg.

Dealer trekkes
Den ekstra rentekostnaden investorene forlanger for å kjøpe obligasjonslån fra bedrifter fremfor statsobligasjoner har hatt den største oppgangen siden november 2008, ifølge opplysninger fra Bank of America Merrill Lynch.

- Den største utfordringen er volatiliteten og usikkerhet om hvilken finansiering som fullføres eller ikke. Man ser at ulike dealer blir trukket ut av markedet, og det er liten tvil om at pengene har forlatt markedet, sier Robert Harteveldt i Jefferies Group.

Selv om forholdene har bedret seg denne uken, må risikopåslagene komme ned igjen før selskapene kan utstede mer gjeld, sier Bennett.

- Investorene ser etter trygge navn å parkere pengene sine i, og markedene er veldig volatile, sier kredittstrateg Harpreet Parhar i Credit Agricole til Bloomnerg.

Ingen vei ut
Han mener at utstederne trenger minst 10 dager med markedsstabilitet for å vurdere obligasjonslån.

Selv om frykten har kommet noe tilbake er det fortsatt urolig. Den europeiske Itraxx-indeksen, som måler prisen på forsikring mot mislighold av ansvarlige lån til 25 europeiske banker, er nå på 114,5, en oppgang på 27 basispunkter.

Oppgangen er en av de største siden oktober 2008.

- Veksten som trengs for å demme opp for Hellas' gjeldsbyrde er så stor at det ikke finnes noen vei ut, sier Bill Gross i Pacific Investment Management Co til Bloomberg.

Skjør oppgang
Innhentingen etter finanskrisen har vist seg å være svært skjør, og frykten for at oppgangen ikke kunne stå på egne ben uten stimulanse har virkelig slått til denne uken. Den amerikanske sentralbanken har allerede så smått begynt å trekke inn sin stimulanse, mulighens for tidlig.

- Likviditeten i markedet har blitt ganske mye dårligere igjen. Økningen i den amerikanske pengemarkedsrenten er høy, og Fed har begynt å trekke inn igjen likviditeten. Tiltakene er i ferd med å nedskaleres og det kan se ut til at det var litt tidlig, sa valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til DN.no forrige uke.

- Hvis markedene ikke tåler at Fed går ut, er ikke det et godt tegn, legger han til.

Les også: - Verden kunne sett helt annerledes ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.