Journal of Commerce sin råvareindeks, som baserer seg på 18 råvarer, stiger til ny all-time-high, ifølge den anerkjente bloggen Seeking Alpha .

Olje og gass er to av de 18 råvarene indeksen baserer seg på. Oljeprisen er bare på to tredjedeler av hva den var før boblen sprakk, og det er dermed ganske oppsiktsvekkende at indeksen nå har nådd et rekordhøyt nivå - og tyder på at de aller fleste råvareprisene har steget markert.

Oppgangen i prisene på olje og andre råvarer er bekymringsfull, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordeas rapport Økonomiske utsikter.

- Skyhøye olje- og råvarepriser er det som kan sende verden inn i en ny nedgangskonjunktur etter 2012, mener Juel.

Peker opp
Han peker på at det i dag er enkelte spesielle faktorer som dårlige avlinger og flom i Australia som bidrar til prisoppgangen om dagen.

- Men den underliggende råvare- og energietterspørselsveksten i verden er sterk, og vil fortsette å være det så langt vi kan se. For olje og flere råvaretyper greier ikke tilbudet å holde følge med etterspørselsveksten. Selv om prisene trolig kommer noe ned utover våren, peker den underliggende trenden opp, skriver han i Nordea-rapporten Økonomiske utsikter.

Hans kollega, oljeekspert Thina Saltvedt, peker på at forbrukere i mange land rammes hardere av prisoppgangen på olje denne gangen.

- Sterk innenlands priskontrollregimer spesielt i Asia og i Midtøsten har beskyttet forbrukere fra stigende oljerpriser og støttet en sterk etterspørselsvekst for drivstoff. Mange land har nå gradvis startet å sende mer av oljeprisendringene til sluttbrukerne eller fjernet subsidiene totalt, skriver Saltvedt i sin oppdatering.

Den nye jokeren
Bare i løpet av det siste året har prisene på kaffe, hvete og mais alle steget nær 50 prosent. Oljeprisen har steget til nær 100 dollar fatet, og gull og realverdien på andre metaller er blitt nær doblet i verdi de siste årene.

Tirsdag la DnB Nor Markets frem ferske prognoser. Hovedbildet er at verdensøkonomien er i ferd med å legge finanskrisen bak seg. Men Dørum og de andre makroøkonomene i DnB Nor har likevel identifisert syv bekymringer som kan stikke kjepper i hjulene for den positive utviklingen.

Frykten for en galopperende prisvekst på energi, mat og råvarer er én av dem.

- Det er den nye jokeren, sier Dørum.

200.000 nye munner som gaper opp
Kraftig prisoppgang på matvarer, råvarer og energi vil dessuten slå helt forskjellig ut i forskjellige deler av verden.

For vesten, hvor forbrukerne bruker en langt mindre andel av inntekten på matvarer, vil effektene bli langt mer begrenset enn i de fremvoksende økonomiene.

- Hver dag er det 200.000 nye munner som gaper opp, og de har adskillig større kjøpekraft enn før. Det betyr at de i gjennomsnitt skal stappe i seg flere kalorier - kalorier som i større grad går veien om kuen og dermed krever mer landareal, sier sjeføkonom Øystein Dørum til DN.no.

Les også:

- Den nye jokeren

Pust ut - det kommer ingen ny smell nå

Tre år til med høyere boligpriser

- Syv bekymringer

- Tilbake på toppnivået

Flere kan miste jobben (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.