Seks av ti boligkjøpere vil selge boligen før de kjøper, og flertallet av forbrukerne tror på prisfall.

Få med deg de ferske boligpristallene for august på DN.no kl. 11.00 i dag.

Det samme gjør analyseselskapet Makrosikt, tidligere Opinion, som har revidert sine prognoser. De mener effekten på boligmarkedet er åpenbar og venter nå et prisfall på 6-7 prosent i år sammenlignet med 2007 inflasjonen tatt i betraktning.

– Årsgjennomsnittet for 2009 vil bli ytterligere 7-8 prosent lavere. Boligmarkedet er inne i en fase hvor det skal bli verre før det igjen blir bedre, sier daglig leder Hans Petter Skogstad i Makrosikt til Dagens Næringsliv.

Norske forbrukere ser også ut til å ha fått sin fremtidstro kraftig svekket.

– Vår måling av forbrukertillit viser det laveste nivået siden vi startet i mai 2007, sier Skogstad.

Klokken 12.15 stiller sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret, sjeføkonom Jan L. Andreassen i Landsbanki og professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole opp til nettmøte her på DN.no. Send inn dine spørsmål nå.

"Tidligst neste høst"
Siden i fjor har antallet husholdninger som planlegger kjøp av ny bolig, falt med 25 prosent, ifølge Boligmeteret som Makrosikt har utarbeidet for EiendomsMegler 1. Nå venter flertallet av forbrukerne at boligprisen skal falle det kommende året.

– Folk er usikre. De fleste har sin egenkapital bundet i sin gamle bolig. Når folk ikke vet hvor lang tid det vil gå før de får solgt sin gamle bolig, og heller ikke vet hvor mye det vil koste dem i renteutgifter å sitte med to belånte boliger, er det naturlig at mange utsetter planer om kjøp av ny bolig, sier administrerende direktør Odd Nymark i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus.

– Når leieprisene har steget ytterligere, boligprisene har falt og renten er på vei ned, vil kjøp igjen bli den mest attraktive løsningen, sier Skogstad.

Dette vil tidligst skje neste høst, ifølge Makrosikt.

Hva må til for at boligmarkedet i Norge skal snu opp igjen?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.