Boligmarkedet står i stampe. Prisene faller, kjøperne sitter på gjerdet, og bankene har strammet kraftig inn på både mellomfinansiering og nye utlån.

- Raske salg skjer nå bare unntaksvis, sier Christian Dreyer, styreformann i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling.

I gjennomsnitt tok det 48 dager å få solgt en bolig i desember. Flere steder går det nå både to og tre måneder før boligen blir solgt.

Inntil 15.000 i måneden
I et forsøk på å få kjøperne ned fra gjerdet har eiendomsmeglerne i samarbeid med forsikringsbransjen utviklet en såkalt boligsalgsforsikring. Det er en forsikring som til en viss grad sikrer kjøper kompensasjon dersom han ikke får solgt sin egen bolig etter å ha kjøpt ny.

Jørn Grisvold i Norwegian Broker forklarer at i de tre første månedene får kjøperen ikke dekket noen ting. Er ikke boligen solgt etter denne perioden, får han dekket inntil 15.000 kroner i måneden de neste ni månedene.

- Det er ikke en penicillinkur for å få fart i boligmarkedet, men et av flere virkemidler som virker positivt, mener Rune Garborg, markedsdirektør i DnB Nor Eiendom. En stadig større andel av boligene som selges gjennom DnB Nor, selges med en «Én bolig for mye»-forsikring.

Bortkastet , men angrer ikke
Ulf Johannessen (57) er en av rundt 1400 boligselgere som valgte å forsikre seg mot å ikke få solgt boligen. Han valgte «Dobbeltboligforsikring» da han la huset i Prinsdal i Oslo ut for salg før jul.

Han og kona hadde allerede kjøpt ny leilighet på Vinterbro i Ås og håpet at forsikringen ville bidra til fortgang i hussalget.

- Slik markedet er nå, ønsket jeg å gardere meg med denne forsikringen. Men forsikringen var totalt bortkastet for meg. Huset ble solgt på tre uker av en som allerede hadde solgt huset sitt. Jeg visste jo ikke hvordan salget skulle gå på forhånd. Jeg hadde en «good feeling» på at salget ville ta 3-4 måneder. Det gjorde det altså ikke. I forhold til totalkostnadene med meglerhonorar og dokumentavgift, utgjorde uansett ikke prisen på forsikringen så mye, sier Johannessen til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.