Frp mener at det er på høy tid at gasskraftverk brukes for å avhjelpe strømsituasjonen i Midt-Norge, og ikke bare som nødtiltak. På Tjeldbergodden og Nyhamna i Møre og Romsdal står to gasskraftverk til 2,3 milliarder kroner klare. Det er bare for Statnett å trykke på knappen. Tilsammen kunne de to kraftverkene bidratt med til sammen 300 MW inn i kraftforsyningen. Men fordi de slipper ut CO2, skal de kun brukes ved en forsyningskrise.

-Regjeringen vil heller ha kraftkrise
Solvik-Olsen mener at regjeringen er livredd for å bruke gassen i Norge.

- Dagens regjering vil heller oppleve en kraftkrise enn å bruke gass som kraftkilde i Midt-Norge, sier Solvik-Olsen til DN.no..

- Det er paradoks at vi eksporter gass til Europa, men ikke våger på bruke gassen som energikilde i Norge, sier Solvik-Olsen videre.

- Gassen blir som et dop der Norge skal være langer, men ikke bruker, avslutter han.

Solvik-Olsen mener at gasskraft er et så vanskelig tema for dagens regjering at de har avvist å gi noen form for støtte til et gasskraftverk med Co2-renseanlegg i Møre og Romsdal,.

-Må brukes til å rasjonere vannet
Frp mener også at gasskraftverkene kan forhidnre at magasinnivåene blir alt for lave.

- De mobile gasskraftverkene må også kunne tas i bruk for å rasjonere vannet i kraftmagasinene, så vel som brukes for å motvirke skyhøye strømpriser. Det har regjeringen ikke åpnet for. La meg minne om at Statnett også i fjor fikk de samme fullmakter som de får nå. Da ble kraftverkene ikke tatt i bruk selv da strømprisen ble 14 kr/kwt, sier Solvik-Olsen.

Mener gasskraftverk er lønnsomme
Frp mener i motsetning til kraftanalytikere DN har snakket med, at mobile gasskraftverk er lønnsommme, med dagens gasspris.

- Vi har gjort beregninger , basert på dagens gasspris, som viser at strøm fra de mobile gasskraftverkene vil koste ca 52 øre/kwt. Det er langt lavere enn markedsprisen på strøm. Derved ville de garantert bidratt til å redusere presset på prisene, og de hadde ikke trengt noen statlige støtte for å være i produksjon, mener Solvik-Olsen.





Les bakgrunnen: Mobile gasskraftverk kan startes opp etter nyttår (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.