Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem valgte onsdag å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent.

Samtidig gjorde Gjedrem det klart at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn Norges Bank har ventet.

- Betydelig mer positive
Og hvis den utviklingen fortsetter, kan det bety en raskere renteoppgang enn tidligere signalisert.

- Det var slike signaler vi var veldig spente på om ville komme. Vi var ikke sikre, men registrerer at Norges Bank er betydelig mer positive i forhold til norsk økonomi enn ved forrige rentemøte, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til DN.no.

Syed tror at betingelsene som Gjedrem har for at det skal komme en raskere renteoppgang vil bli innfridd.

Nordea er enige i at rentehoppet ligger an til å komme tidligere enn det man ventet før dagens rentemøte. Banken tror nå at renten kommer til å snu i oktober.

- Om tallene kommer inn på den sterke siden kan vi ikke utelukke en oppgang allerede i september, skriver senioranalytiker Erik Bruce i en fersk kommentar.

Nordea er ikke like offensive i sine renteanslag som Handelsbanken. Nordea ser for seg en rente på 2,25 prosent om ett år, og 3,50 prosent om to år.

Nordea tror rentehevingen vil føre til en styrking av kronene utover høsten, selv om Norges Bank jekker opp renten i små skritt. Banken ser for seg at en euro vil koste 8,40 kroner om tre måneder.

Styringsrenten om 12 måneder: 3 prosent
Handelsbanken gjør store endringer i sine renteprognoser.

Det første rentehoppet på 0,25 prosentpoeng kommer i oktober, tror Handelsbanken. Deretter kommer det ytterligere to rentehopp slik at styringsrenten er oppe på 2,0 prosent innen seks måneder fra dags dato.

Og innen august neste år tror Handelsbanken at Norges Bank har hevet styringsrenten til 3,0 prosent.

- Pøser på etterhvert
- De har endret holdning så til de grader. Vi tror Norges Bank starter forsiktig, også pøser på mer etterhvert når de ser at økonomien må bremses, sier Syed.

Han viser samtidig til at Gjedrem i dagens uttalelser viser til at faren ikke er over, at det kan komme sjokk i verdensøkonomien.

- Dette er riktige forbehold å ta det, men vi tror ikke det kommer store tilbakeslag nå, sier Syed.

Les også: Holder renten rekordlav (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.