Handelsbanken venter at Norges Bank kommer til å fortsette å kutte styringrenten fremover, etter det ekstraordinære kuttet på 50 basispunkter for to uker siden.

Hovedmålet må være å få ned forskjellen mellom pengemarkedsrentene og Norges Banks styringsrente, skriver meglerhuset i en fersk konjunkturrapport som slippes i dag.

Rentene vil først falle...
Mork og Syed venter at pengemarkedsrentene neste sommer vil ligge 200-300 basispunkter, altså 2-3 prosentpoeng, under dagens nivå. Dette på tross av at inflasjonsspøkelset fortsatt truer.

- Selv om inflasjonen er høy, virker Norges Bank villig til å sette dette hensynet til side på kort sikt og vil trolig begrunne videre kutt med at inflasjonspresset dempes framover, skriver makroøkonomene Knut Anton Mork og Shakeb Syed i sin rapport.

Men de to har imidlertid liten tro på Norges Banks håp om at inflasjonen vil legges død, hverken i Norge eller utlandet.

-Tvert imot frykter vi at lønns- og prispresset vil ta seg opp igjen når veksten igjen snur oppover, ikke minst på grunn av knappheten på arbeidskraft i norsk offentlig sektor, skriver de to.

...men så vil de stige igjen
Dermed er det duket for nok en runde med rentehevinger om ett år.

- Vi venter ny renteøkning fra neste høst eller deromkring, slik at sentralbankrenten igjen når opp til om lag dagens nivå. Derfor blir nok også gjeninnhentningen i veksten noe svakere enn ved tidligere liknende anledninger, skriver Mork og Syed.

Samtidig tror de to makroøkonomene at kronekursen vil hente seg inn igjen.

- Som en liten og perifer valuta har kronen fått mye stryk i det siste. Oljeprisfall, børsfall og forventninger om videre rentefall har nok bidratt. Vi venter en viss normalisering på kort sikt. Ytterligere styrking må imidlertid vente til veksten igjen tar seg opp og rentepilene igjen snur oppover, skriver Handelsbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.