Flere økonomer har nedjustert renteprognosene sine de seneste dagene og nå venter 10 av 12 økonomer at Norges Bank kutter renten førstkommende onsdag.

Åtte av de ti tror kuttet blir på 50 basispunkter.

DnB Nor Markets og Sparebanken Møre har endret syn på Norges Banks rentebeslutning førstkommende onsdag og venter et kutt på 50 basispunkter. Før helgen ventet begge at sentralbanken ville holde renten uendret på 5,25 prosent og vente til neste møte før de satte ned renten.

- I løpet av helgen har vi nedjustert tempoet i rentesettingen til sentralbanken. For det første er det viktig å få satt ned renten ut til publikum så raskt som mulig og for det andre er det nå priset inn høye forventinger om rentekutt, sier sjeføkonom Inge Furre til TDN Finans mandag.

- Det kan gi utilsiktede virkninger å gå mot markedet slik situasjonen er nå med så stor usikkerhet nedover på den økonomiske veksten, legger han til.

Viktigst med børsen
Furre peker videre på at også børsutviklingen de seneste dagene gjenspeiler nødvendigheten for en lavere rente.

Kronekursen, som før helgen ble brukt som det sterkeste argumentet for uendret rente, synes "foreløpig å ha stabilisert seg på et sterkere nivå enn bunnen i forrige uke", mener sjeføkonomen.

Furre har imidlertid ikke nedjustert bunnen i renteprognosene sine.

DnB Nor Markets' endringer omfatter også tempoet, ikke bunnen.

-Vi har hele tiden sagt at det kommer kutt på 50 basispunkter før jul, men at vi er usikre på når. Tidligere lå det inne i desember, men nå holder vi en knapp på at det kommer allerede på dette møte, sier valutaanalytiker Camilla Viland til TDN Finans mandag.

Klare signaler
DnB Nor Markets begrunner endringen med at sentralbanken har gitt klare signaler om at renten skal videre ned og at det ekstraordinære kuttet den 15. oktober tyder på at sentralbanken ser akutt behov for lavere rente.

-Samtidig ser vi at andre sentralbanker følger opp og det er kraftige nedjusteringer av vekstutsiktene både i Norge og internasjonalt, sier Viland og peker på at både Riksbanken og Bank of Canada kuttet styringsrenten i forrige uke.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har imidlertid uttalt at man ikke må ha for store forventinger om et rentekutt. Dette er et av få argumenter økonomene har for at renten holdes uendret.

-Vi ser jo at det er en mulighet for at kuttet kan være mindre eller kommer senere, og holder oss til den overordnede forventningen om at renten skal ned 50 basispunkter før jul, avslutter Viland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.