Den europeiske sentralbanken ECB har som mål at konsumprisveksten i eurosonen skal være under, men nær to prosent. I oktober var imidlertid prisveksten langt under målet.

Varsler lav rente lenge
Torsdag ragerte derfor sentralbanksjef Mario Draghi og de andre medlemmene i ECBs råd med å kutte renten til rekordlave 0,25 prosent. Og der kommer den til å bli en stund.

- Renten vil bli holdt lav for en lengre periode, sier Draghi på pressekonferansen etter rentemøtet i Frankfrut torsdag.

Det er en kombinasjon av lav prisvekst og fortsatt vanskelige forhold i de europeiske lånemarkededene som får sentralbanken til å kutte både sentralbankens styringsrente og utlånsrente med 0,25 prosentpoeng.

- Beslutningen er i tråd med prognosene vi ga i juli, gitt de siste indikasjonene om fortsatt nedgang i den underliggende prispresset i eurosonen på mellomlang sikt, som stammer fra lave årlige inflasjonsrater på under én prosent. I forbindelse med dette bildet er også penge- og kredittforholdene fremdeles svake, sier Draghi.

I oktober var inflasjonen på 0,7 prosent, ifølge foreløpige estimater som ble lagt frem i forrige uke. Dette er den laveste inflasjonen i eurosonen på fire år.

Ingen nye lange lån
Sentralbanken besluttet å videreføre flere ordninger med korte refinansieringslån for europeiske banker. Det kom i denne omgang imidlertid ingen ny runde med lengre billiglån til bankene. Ifølge en undersøkelse Reuters gjennomførte i forrige uke ventet 44 av 59 analytikere at sentralbanken vil starte en ny runde med massiv likviditetstilførsel i banksystemet.

Sentralbanken gjennomførte to runder med ubegrensede treårslån for litt mindre enn to år siden. Lånene førte til en enorm tilførsel av likviditet i finansmarkedene, som i lang tid hadde vært preget av gjeldskrisen i Europa. Pengeflommen bidro ganske raskt til at forholdene i spesielt kredittmarkedet, men også i finansmarkedet generelt, bedret seg.

Les også: ECB kutter renten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.