- Verdensøkonomien befinner seg midt i den verste resesjonen siden annen verdenskrig.

Det innleder Handelsbanken sin ferske konjunkturraport med. Og nok en gang må meglerhuset konstatere at resesjonen er blitt mye verre enn de hadde trodd.

- Ikke bare ser den ut til å bli lengre; den er også blitt bredere i den forstand at den har spredt seg fra USA til resten av verden med en styrke som vi kan forstå i ettertid, men som få forutså, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i rapporten.

Frykter oppryddingen
Han tror at resesjonen nå kommer til å være mer preget av normal resesjonsdynamikk enn etter Lehman-konkursen ifjor høst.

- Ut fra historiske mønster kan noen indikatorer tolkes som at bunnen er i sikte. Imidlertid kan historiske sammenlikninger være misvisende fordi situasjonen ellers skiller seg mye fra tidligere erf#229er, mener Mork.

Det er imidlertid en lang vei å gå før verdensøkonomien kommer til å oppleve ny, sunn vekst.

- Spesielt frykter vi at oppryddingsprosessen i finanssektoren ikke blir grundig nok. Selv om den egentlige resesjonen kan være over innen årsskiftet, betyr dette at vi risikerer en lengre periode med svak vekst, som under Japans såkalte tapte tiår. Er vi heldige nok til å ta feil på dette punktet, kan veksten neste år bli sunnere, men neppe sterk, for den svært så stimulerende politikken må da reverseres for å unngå inflasjon, skriver Mork.

Han peker også på at risikoen er tilstede for at en eventuell gjeninnhenting blir hindret av nye kriser, for eksempel i Øst-Europa.

Holder tempoet oppe
Norsk økonomi har foreløpig blitt spart for det verste, og selv om situasjonen har forverret seg har den ikke blitt verre enn Handelsbanken spådde for et halvt år siden.

- Spesielt har olje- og gassinvesteringene, tross lavere oljepriser, holdt tempoet oppe. Lange ledetider ser ut til å sørge for at de holder seg høye også i år, skriver Mork.

Han anser imidlertid usikkerheten for så stor at han i dagens rapport har delt inn prognosen i et hovedscenario og et alternativscenario.

Som hovedscenario ser Handelsbanken for seg et fall i fastlands-BNP i 2009 på nesten én prosent, bare litt svakere Handelsbanken så for seg ifjor høst. Neste år spås en vekst på over to prosent, ledet av ny vekst i oljeinvesteringene.

Alternativscenariet ser derimot for seg et betydelig fall i neste års oljeinvesteringer samt enda svakere verdensøkonomi, slik at norsk fastlands-BNP fortsetter å falle også neste år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.