WTI-frontkontrakten har falt til under 92 dollar fatet i sitt største todagers fall på nesten fire år på bekymring for at urolighetene i finansmarkedet kan svekke den globale økonomien.

Oljeprisen er ned rundt fire prosent tirsdag etter å ha sluttet ned 5,4 prosent i New York mandag.

-Det er rett og slett total panikk. Folk drar ned posisjoner og tror at dette er en stor nedsmelting. Alle sier at verden kommer til å gå under og at det ikke vil bli mer etterspørsel etter olje, sier direktør Jonathan Kornafel i Hudson Capital Energy til Bloomberg News.

Kraftig fall i oljeprisen er det eneste som kan føre Norge ut i en økonomisk krise, mener sjeføkonom: - Bare én ting kan ramme oss hardt

"Fanget i en bjørnefelle"
Den markerte oljeprisnedgangen kommer til tross for meldinger om et angrep på en pumpestasjon eid av Royal Dutch Shell i Nigeria og rapporter om skade på oljeinstallasjoner i Mexicogulfen etter orkanen Ike. Det meste av produksjonen i Mexicogulfen er fortatt stengt ned.

-Jeg tror olje er fanget i en bjørnefelle i papirmarkedet for øyeblikket, noe som fortsetter å tvinge prisene ned, tross tilbudsforstyrrelser og engstelse i det geopolitiske bildet, sier Neal Ryan i Ryan Oil & Gas til Marketwatch.

Lehman Brothers ble suspendert fra energi- og råvarehandling i London etter at Lehman Brothers Holdings i går søkte konkursbeskyttelse. CME Group, verdens største futuresmarked, og datterselskapet Nymex, sier Lehman fortsatt møter alle sine forpliktelser og opprettholder normal drift.

Bratt fall
Den amerikanske referanseoljen WTI, frontkontrakten, som er oktober-kontrakten, er ned 3,86 dollar til 91,85 dollar fatet tirsdag morgen i elektronisk handel etter å ha sluttet ned 5,47 dollar fatet til 95,71 dollar mandag. Kontrakten var notert til rundt 96,30 dollar ved stengetid på Oslo Børs i går.

Brent 1.posisjon, som er november-kontrakten, er ned 1,98 dollar til 90,40 dollar pr fat tirsdag morgen etter å ha falt 5,50 dollar til 92,38 dollar pr fat forrige handelsdag.

Brent spot sluttet på 90,38 dollar mandag, mot 94,96 dollar forrige handelsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.