Den tidligere toppsjefen i SAS Braathens gikk ifjor sommer til stillingen som administrerende direktør i eiendomsselskapet Norwegian Property, og er godt kjent med risiko.

Bedrifter som over tid lykkes med god verdiskaping må også ha innebygd en lederferdighet til å håndtere risikoer, mener Petter Jansen.

- En av dine beste allierte
- Risiko kan være veldig sunt. Utnytter man risiko godt, er det en av dine beste allierte i konkurransen. Minimerer du risikoen, blir du lett å lese i markedet, sa toppsjefen til de fremmøtte på foredraget sitt.

- Markedskampen er ubønnhørlig, på mange måter en kamp på liv og død. Gjør du noe konkurrenten ikke venter at du skal gjøre, kan det gi en stor gevinst. Jeg studerer nesten alltid mine motparter godt. Er konkurrenten impulsiv eller har temperament? Utnytt dette i din markedsstrategi, sa Jansen.

Fagmiljø gull verdt
Petter Jansen forklarte viktigheten av å sette sammen en ledelse på riktig måte, og de må forberedes på risiko.

- Tap av nøkkelmedarbeidere er ofte overdrevet. Det er ikke så farlig å miste en toppleder, men "blow out" av fagmiljø kan være livsfarlig, sa Jansen, og ga følgende råd:

- Sørg for alternativer til og overlapping av kjernekompetanse og spre drift av porteføljen på flere personer. Fall heller aldri for fristelsen til å gjøre dine beste rådgivere til dine beste venner, sa Petter Jansen på NHH i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.