Dollarfallet har snudd og snart er det slutt på de kvantitative lettelsene. Den amerikanske sentralbanken har pumpet hundrevis av milliarder inn i den amerikanske økonomien gjennom såkalte kvantitative lettelser, som også omtales under forkortelsen "QE2", som i quantative easing 2.

- Mange har lurt på hva som skjer med markedet når QE2 er ferdig i juni. Mange mener at når the Fed slutter å kjøpe amerikanske obligasjoner i markedet så må renten opp, yielden opp og statsobligasjonene må minke i verdi. Så har man sett at snarere det motsatte har skjedd: At det er en økende interesse for amerikanske statsobligasjoner også fra utenlandske myndigheter og at yielden har gått ytterligere ned og verdien opp, forklarer Schieldrop. Man kan også sjele til hvordan markedet reagerte da amerikanske myndigheter gjorde seg ferdig med den første runden med kvantitative lettelser.

Søker trygghet
- Risikoappetitten forsvant og mange trakk seg ut av råvarer, fremvoksende økonomier og satte pengene i tryggere papirer. Det er kommet opp som et hovedscenario også denne gangen, at risikoappetitten går ned, og interessen for råvarer, emerging markets og risikofylte papirer går ned og man trekker seg tilbake til det tryggeste som er amerikanske tiårige obligasjoner, sier Schieldrop.

I tillegg til at investorer søker mot trygghet, har etterspørselen etter mange råvarer falt.

- Man ser svakere tall fra Kina, reduksjonen i kobberimporten fra mars til april var på 14 prosent måned for måned og 40 prosent år for år og man har fortsatt høy inflasjon i kina, samt forventning om ytterligere innstramming for å ikke få for het økonomi. Dermed faller også noe av "superdemanden" på råvarer fra Kina, noe som tar bort brede elementer i råvaremarkedet.

Det hjelper heller ikke råvaremarkedene at det amerikanske landbruksdepartementet (USDA) onsdag publiserte en rapport for verdens kornmarkeder som var bedre enn ventet. Det sendte maisprisen ned 4,2 prosent, som er masimalt tillat daglig endring på Chicago-børsen, mens hveteprisen ifølge TDN Finans falt 5,0 prosent.

- Hvis man ser på de forskjellige råvareindeksene, så falt energiindeksen 3,85 prosent igår, agri var ned 2,39 prosent, industrimetaller 1,84 prosent og elmetaller 1,65 prosent, opplyser SEBs sjefanalytiker.

- Demper på råvaremarkedene
Han åpner for at prisfallet man har sett i råvaremarkedet i mai, kan være mer omfattende enn man først trodde.

- Til å begynne med trodde vi det var en kortvarig korreksjon, men dollaren blir et veldig styrende parameter her. Hvis dollarstyrkelsen man nå ser er tegn på slutten av QE2, med mindre risikoappetitt og finansielle strømninger inn mot dollar og statsobligasjoner, vil det definitivt legge en demper på råvaremarkedene, sier Schieldrop. Men det er langt fra kun sterkere dollar som har gitt lavere råvarepriser.

- Hvis man ser på dollarindeksen kontra råvareindeksen, så har dollarindeksen styrket seg 3 prosent mens råvareindeksen har falt 9 prosent siden slutten av april. Råvarer har gått omtrent tregangern.

- Det kan hende at korreksjonen blir lenger enn først forventet og dypere enn den korreksjonen vi ser nå, sier Schieldrop til DN.no.

- Er perioden med stadige nye all time high-priser i råvaremarkedet over?

- Den kommer tilbake, spår Schieldrop.

- USA og OECD-landene er fortsatt i innhentingsfasen, mens Kina nok skal slakke litt av. Råvarer pleier å toppe ut ganske sent i den økonomiske syklusen. Nå har vi en midlertidig svekkelse styrt av store trender og risikostemning, men USA, Europa og OECD skal videre i gjeninnhentingen i økonomien så ser vi et år frem i tid, så ligger det godt an til at OECD skal ha et høyere konsum på metaller og energi, så jeg tror dette er en midlertidig korreksjon. Denne korreksjonen kan jo vare en stund, men jeg tror heller det blir en god kjøpsmulighet enn slutten på høye priser, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.