De europeiske børsene snur opp igjen etter å ha åpnet markert ned tynget av Dubai-avledede bekymringer. Bloomberg News melder at det er bilindustriaksjer og eiendomsaksjer som stiger.

Stoxx 600-indeksen er nå nesten uendret etter å ha falt så mye som 1,8 prosent tidligere fredag. CAC 40-indeksen er svakt opp, mens OMX-indeksen stiger 0,7 prosent, mens de fleste øvrige europeiske børsene er ned 0,2-0,4 prosent.

Vekstmarkeder faller imidlertid der MSCI Emerging Markets-indeksen er ned 2,6 prosent, det største fallet siden 28. oktober.

Smittefaren mest alvorlig
JP Morgan skriver i et notat fredag at de ikke er særlig bekymret for de globale bankene etter at Dubais heleide selskap Dubai World har bedt om frys av lånene, med spørsmål om utsatt nedbetaling.

Snarere er det smitteeffekten på andre enheter som er det store problemet.

"Vi mener at risikoen knyttet til direkte låneeksponering i Emiratene i noen grad er blitt overdrevet for globale banker, med noen få unntak", heter det i notatet.

- Kontantstrømutfordringer
JP Morgan merker seg at Dubai hentet fem milliarder dollar torsdag fra to Abu Dhabi-banker, noe som indikerer at Abu Dhabi fortsatt står ved Dubai, men at Dubai ikke eksplisitt garanterer lånene. Meglerhuset sammenligner med de "implisitte" garantiene Fannie Mae og Freddie Mac hadde.

"Vårt syn er at dette reflekterer kontantstrømutfordringer snarere enn refinansieringsevne", skriver JP Morgan, som tror Dubai vil dekke sine forpliktelser, og at det eneste tapet er nåverdien av betalingsutsettelsene for bankene.

- En smertefull prosess
HSBC mener ifølge et notat at reaksjonene er overdrevne, og anbefaler å selge Dubai femårs CDSer (Credit Default Swap, en forsikring mot eventuelle tap på utlån, red. anm.) over 500 basispunkter inn i neste år.

"Usikkerheten for utsiktene til Dubai World og Nakheel vil trolig fortsette, mens sovereign-kreditten har et sterkere fundament", heter det.

HSBC ser en restrukturering av Dubai World som en mulig katalysator for ytterligere kapitalinnstrømming i aktivaklasser med høyere risiko.

UBS tror saken er betegnende for tilstanden i bank- og næringslivet i Dubai.

"Myndighetene ser ut til å tatt et helhetlig syn på problemene i næringslivet, og kan se ut til å akseptere utfordringen det er å restrukturere "Dubai Inc" gjennom å la markedskreftene styre. Selv om dette er en smertefull prosess, så vil det gi Dubai et bedre grunnlag på mellomlang sikt", heter det i et notat fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.