Lars Sponheim klapper ikke i hendene over de rødgrønnes nye næringspolitiske grep.

Les også: Røkke, Staten og Saab danner gigant

- Jeg forstår ikke poenget, annet enn å blåse i rødgrønne barter. Røkke får hjelp av sine venner i Arbeiderpartiet til å putte 6,5 milliarder kroner i lomma, og sitter fortsatt med makten og kan gjøre som han vil, sier Lars Sponheim, venstreleder og tidligere næringsminister.

Han mener statens inntog i Aker Kværner ikke er veldig viktig industrielt. Han er uroet over Regjeringens oppkjøpsiver i næringslivet. I tillegg til Aker-investeringen har de rødgrønne vedatt å kjøpe seg opp i StatoilHydro.

- Statlig oppkjøp fører til at vi får en betydelig maktkonsentrasjon på statens hånd, uten at de har en prisipiell debatt rundt det. Det er en nasjonalisering der staten tar over produksjonsmidlene, fortsetter han.

Dårlig fungerende demokrati
- Dette skal gjennom Stortinget. Har du tro på at det blir en fruktbar debatt?

- Nei, det blir det samme som alltid. De har makten, de gjør som de vil.

- Er det noe du nå lurer på, som du vil spørre om i forbindelse med behandlingen?

- Det er jo mye man lurer på om hva som skjer når Regjeringen, Wallenberg og Røkke møtes på kammerset, men det får vi ikke vite. Så godt fungerer ikke demokratiet vårt for tiden. Dette er et regime som fikser ting på kammerset, sier han.

Typisk Ap
Hva med delen av avtalen som innebærer et industrielt samarbeid med den svenske Wallenberg-familien og Saab. Ser du annerledes på det?

– For meg er dette litt sosialdemokratisk samrøre og partnerskapstankegang. Er det noen som er typisk for Ap, så er det at de elsker noe få store kapitalister som de kan svinge champagne sammen på kammerset, men holde ideologisk avstand til i det offentlige rom, sier Sponheim til DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.