Opptil 30 prosent av all fangst ombord én av Aker Seafoods trålere skal ha blitt malt opp og dumpet som suppe.

Det sier en intern kilde som jobber ombord på én av Aker Seafoods trålere til FiskeribladetFiskaren.

- Dette skjer nesten på hver eneste tur, sier den Aker Seafoods-ansatte.

Grunnen til at fisken dumpes er at den er undermåls eller av feil sort i forhold til det man fisker etter. Fiskeren sitter i tillegg på solide beviser for miljøkriminaliteten, blant annet en video, ifølge FiskeribladetFiskaren.

Aker Seafoods kontrolleres av Converto Capital Fund. Her har Aker, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke, samlet eierskapet til de børsnoterte selskapene i Aker-systemet som har slitt med dårlig inntjening.

30 prosent spylt på havet
Rundt 30 prosent av en fangst på 320 tonn ble dumpet ned i brønnen sammen med det øvrige fiskesloet og malt til en suppe, for så å bli spylt på havet.

Fiskeren har selv tatt video av hvordan små fisk ble spylt langs tråldekket og ned i slogtanken.

Se varslerens egen video over denne artikkelen.

Flere av fiskerne har protestert og én har også fått sparken fordi han dokumenterte det han mente var en form miljøkriminalitet. Resultatet etter den episoden var at det kom et nytt regelverk på Aker-trålerne. Det ble forbudt for mannskapet å fotografere eller filme om bord uten tillatelse fra skipper.

Dumping er en del av hverdagen
- I det norske trålmiljøet er dumping en del av hverdagen, sier fiskeren, og legger til:

- Grunnet reell frykt for represalier kan jeg verken stå fram med navn eller gi noen opplysninger som kan identifisere meg, men videoen som er tatt om bord i en av trålerne, sier det meste.

Han peker på at flere av hans kollegaer er fortvilet over måten man tjener penger på.

- Og alle som ønsker å beholde jobben på denne eller annen båt holder klokelig tett om hva som skjer, sier fiskeren.

Nekter for dumping
Aker Seafoods tilbakeviser dumpingen overfor avisen.

- Vi ser sjokkerte og opprørte over de påstander som fremkommer i artikkelen om dumping av småfisk. Nå vil vi komme til bunns i saken, sier konserndirektør i Aker Seafoods flåteavdeling, Trond Williksen.

Han tar avstand fra dumping av fisk og at dette er en uakseptabel praksis som ikke skal forekomme.

- Det er i mot alt vi står for - våre holdninger, vår policy, våre interne retningslinjer, sier han.

Williksen peker på at det er blitt klargjort i ansettelseskontraktene at de ansatte er pliktig til å varsle rederiet hvis de skulle komme over tilfeller hvor de har mistanke om at dumping skulle skje.

- Vi tar saken meget alvorlig og har allerede startet arbeidet med å kartlegge fakta. Aker Seafoods vil også selv ta initiativ til at saken etterforskes.

Se varslerens egen video over denne artikkelen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.