Utbyggere har ikke skjønt poenget når de argumenterer mot at alle nye boliger skal være tilgjengelige for rullestolbrukere, mener Funksjonshemmedes fellesorganisasjon.

Selvaag Bolig har bestemt seg for å skrinlegge et prosjekt for bygging av små leiligheter rettet mot unge førstegangsetablerere. Begrunnelsen er nye krav om plass nok til rullestolbrukere som gjør leilighetene så dyre at unge, enslige ikke har råd til dem, ifølge utbyggeren.

Les saken: Skrinlegger boligprosjekt pga rullestol-krav

Selvaag mener myndighetene kunne og burde tillatt bygging av en viss andel småleiligheter med dispensasjon fra kravet om såkalte snusirkler for rullestolbrukere i alle rom.

Firer ikke på en eneste bolig
Beslutningen om å skrinlegge prosjektet og forslaget om dispensasjon fra reglene, gjør Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) oppgitt.

- De prøver å få omkamp om en sak de har tapt. Men det er slutt på den tiden da man tillot å diskriminere funksjonshemmede når nye ting bygges. Selvaag må ta inn over seg at et samlet Stortinget har gått inn for disse reglene, sier assisterende generalsekretær i FFO, Jarl Ovesen.

Han vil ikke være med på at en eneste ny bolig i Norge skal bygges uten at det er mulig for funksjonshemmede å ferdes i den.

- Nei, vi har ingen interesse av å moderere forskriften. Den har kommet på plass etter mange års kamp mot diskriminering, og mange års dokumentasjon.

- Boligen skal ikke være et fengsel
Heller ikke Selvaags argument om at det allerede bygges flere boliger tilpasset funksjonshemmede enn det er funksjonshemmede i Norge, får interesseorganisasjonen til å gi fra seg så mye som en eneste kvadratmeter.

- Utbyggerne har misforstått poenget: Dette handler om et samfunn som er tilgjengelig for alle. Funksjonshemmede skal jo ikke bare oppholde seg i sin egen bolig. De skal også ha mulighet til å dra på besøk til andre. Dersom det ikke er mulighet til å for eksempel gå på do når man er på besøk, blir funksjonshemmede fengslet i sin egen leilighet, sier Ovesen.

Oganisasjonen aksepterer heller ikke uten videre forutsetningen om at inngangsbilletten til boligmarkedet for alle blir vesentlig dyrere som følge av kravene om plass til rullestolbrukere. Men de aller miste leilighetene må nødvendigvis koste litt mer, erkjenner Ovesen.

- Det er nok riktig at disse blir litt dyrere. Men det må man akseptere, mener han.

- Det har en prislapp kostnadsmessig å slutte og diskriminere. Men byggenæringens historie er full av eksempler på nye standarder som har gjort bygningene dyrere, for eksempel når det gjelder sikkerhet. Da har de kommet med akkurat samme argumentasjonen, påpeker Ovesen.

Han oppfordrer derfor Selvaag og andre utbyggere til heller å tenke kreativt for å sikre bygging av boliger som både er billige og tilgjengelige for alle.

- Jeg hadde ønsket at Selvaag brukte mer krefter på å utvikle smartere og billigere løsninger, i stedet for å prøve seg på en omkamp de alt har tapt, sier han.

Tilbake til hovedsaken: Skrinlegger boligprosjekt pga rullestol-krav

Les også om(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.