Leeman representerer flyselskapets transnasjonale pilotgruppe og er sekretær for RTPGs (Ryanair Transnational Pilot Group) Master Executive Committee (MEC).

– Ryanairs forsøk på fagforeningsknusing gjennom avskjedigelsen av en sentral tillitsvalgt vil få konsekvenser for flyselskapet. Med dagens pilotmangel er nemlig tiden for fryktbasert ledelse forbi, sier forbundsleder Yngve Carlsen Norsk Flygerforbund til FriFagbevegelse.

Samtlige europeiske flygerforbund har gjennom European Cockpit Association (ECA), paraplyorganisasjonen for mer enn 38.000 piloter i Europa, bedt om et møte med Ryanair-ledelsen for å rydde opp. I brevet krever de blant annet at pilotene selv skal kunne velge sine representanter og få tilstrekkelig tid til å drive fagforeningsarbeid.

Ryanair har ikke svart på brevet, men sier til FriFagbevegelse at de avslår invitasjonen.

– Siden ECA (og RTPG) er en lobbygruppe (ledet av en Lufthansa-pilot) med piloter fra konkurrerende flyselskap, har de ingen juridisk status eller rolle i Ryanair, skriver selskapet i en epost.

De vil ikke kommentere oppsigelsen av Leeman.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.