Mats Janssons SAS-exit kommer ikke overraskende på forgjengeren Jørgen Lindegaard, skriver danske Børsen om et intervju som er gjort med TV2 News.

Lindegaard sluttet i sin stilling etter fem år, men sier at det arbeidsmessig føles mye lenger. Mats Jansson sa opp etter fire år i jobben.

Ifølge Lindegaard sliter SAS ut toppsjefene sine, ikke minst fordi de presses hardt fra flere sider.

- Internt er det en kombinasjon av evinnelige interne diskusjoner og eldgamle forhold kombinert med dypt umoderne avtaler - og en voldsom konkurranse og en nådeløs kamp mot prispriss og overkapasitet, sier Lindegaard, som mener at det er en "hard cocktail".

- Det gjør at du som toppsjef er under konstant press fra begge sider. Det gjør selvsagt at du blir sliten, sier han.

Kjempet i årevis
Lindegaard kjempet i årevis spesielt mot SAS sine nesten 40 fagforeninger. Da Jansson tok jobben i begynnelsen av 2007 var også han klar over problemet.

Men Jansson hadde oppskriften klar: snakke med folk.

- Alle toppsjefer, fagforeningsledere, styremøter, folk som har vært ansatt i SAS. Jeg traff 130-140 sjefer selv, som jeg intervjuet i flere timer. Jeg gikk gjennom kulturen. Hva er styrker, hva er svakheter? Jeg holdt på i tre, fire måneder. Det har jeg også gjort i mine tre tidligere jobber, sa han til Dagens Næringsliv i august 2007.

SAS-paradokset
Resultatet var i følge ham selv en svært bra analyse av selskapet, og en åpenb#229 av det han kaller SAS-paradokset .

- De ansatte elsker SAS den ene dagen, men går til streik den neste. Det blir en paradoksal kultur. Men i SAS er man veldig bevisst på akkurat det. Det er få selskaper som har pratet så mye om kultur og streiker som vi har gjort i det offentlige rom og grunnen til at man har tålt det er nettopp fordi det er et ønske om å komme bort fra det. Men. Hva er metoden? Hvordan kommer vi nærmere hverandre?

- Vi må finne frem til hva som er våre felles mål, hvem er vi til for, hvordan er konkurransesituasjonen, hva er truslene og så videre. Klarer vi å bli enige om det, kommer det ikke til å bli noen streiker i SAS. Men det kommer til å tid, sa han.

- Er dere langt fra hverandre nå?

- Nei, vi er ikke så langt fra hverandre. Det blir bedre og bedre. Men det er mange biter i det her. Vi må endre på måten vi snakker til hverandre på, sa toppsjefen da.

Les også:

- Har lagt ned en stor innsats

<b>- Riktig av SAS-sjef å gå nå</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.