Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, mener grafen over burde få politikerne til å våkne.

- Grafen er forferdelig! utbrøt han under fremleggelsen av statistikken over nyboligbygging i Norge i årets første kvartal - en statistikk som viste at nyboligbyggingen stupte 48 prosent fra forrige kvartal og 19 prosent fra samme kvartal i fjor.

Les saken: - Boligene blir for dyre

Enorm befolkningsvekst, lav boligbygging
Skal Norge og særlig Oslo klare å forsyne den kraftig voksende befolkningen med boliger burde nemlig boligbyggingen økt kraftig, ikke sunket (se grafen under).

 

Om boligbyggingen foregår i samme tempo resten av året, som i årets første kvartal, får Norge bare 24.000 nye boliger ut i markedet. Boligprodusentene tror riktignok at takten vil ta seg noe opp, slik nyboligbyggingen i år havner på opp mot 30.000. Men det trengs anslagsvis 38.000 for å møte behovet, anslår Boligprodusentenes Forening.

Det er spesielt i hovedstaden at boligbyggingen ikke er i nærheten av å dekke behovet. Årstakten ligger nå på rundt 2000 boliger, mens det trengs 7000. Det kommer med andre ord til å bli bygget 5000 boliger for lite hvert eneste år frem til 2020, med dagens tetthet av heisekraner i og rundt byen.

Frykter fattigdrabantbyer
Konsekvensene kan på sikt bli et stort sosialt problem for store deler av befolkningen i Oslo, mener Jæger.

 

- De som har råd kommer til å kunne bo i eller nær byen. De andre må finne seg i lange pendleravstander.

Han mener folk med ganske normal lønn, som hjelpepleiere, sykepleiere, lærere, politifolk, butikkarbeidere og så videre, er blant yrkesgruppene som må finne seg i å stå opp grytidlig for å komme seg på jobb. Enda verre er hva en slik utvikling vil gjøre med tradisjonelt ganske egalitære norske samfunnet.

I ytterste konsekvens frykter Jæger dannelsen av nærmest fattigforsteder.

- Ja, jeg frykter det. Ikke for å stigmatisere noen områder, for det er flotte områder rundt byen også. Men om vi ikke får opp boligbyggingen er faren at vi da får et klassedelt samfunn, der nøkkelpersonellet som skal serve behovet i byene må bo.

Kunne bygget 30.000
Jæger og Boligprodusentene mener politikerne i Oslo må slutte med småutbygginger her og der, og tenke mye større.

Oslos boligmangel kan nemlig så godt som løses med ett stort, konkret tiltak: Utbygging av små byer rundt nye kollektivstrekninger. Derfor er det med ikke rent lite frustrasjon at Boligprodusentene konstaterer hva som skjer når Oslo nå bruker 2,9 milliarder kroner på den nye Kolsås-banen.

Slik planene er i dag, er det bortkastede penger, mener Boligprodusentene. Årsaken er at det knapt åpnes for boligbygging langs den nye banen. Ifølge Boligprodusentene kunne man ved å bygge boliger i en omkrets på 800 meter fra traseen og stasjonene kunne fått plass til hele 30.000 nye boliger med kort vei inn til sentrum.

- Tenk deg hvilke muligheter vi hadde hatt om bare det var politisk vilje til det! sukker Jæger.

Et kroneksempel på dårlig utnyttelse av mulighetene i dag, er ifølge Jæger utbyggingen av den nye t-banestasjonen på Gjønnes. Bare stasjonen kostet 120 millioner kroner å bygge, men hvor mange boliger kommer det rundt stasjonen?

- Kommunen ville først ha 90, men Fylkesmannen åpnet for 160. Men det monner jo ikke det heller. Det burde blitt bygget en by rundt stasjonen, sier Jæger.

I stedet prioriteres det store grøntområder og park som nærmeste nabo til stasjonen.

Milliarder på feil sted?
I tillegg til å sette i gang massiv boligbygging langs kollektivlinjene i Oslo, etterlyser han storsatsing på utvidelse av kollektivflaskehalsen i Oslo, tog- og t-banetunnellene under byen.

- Det vil sikkert koste mange, mange milliarder kroner. Men regjeringen prioriterer heller å bruke milliardene på å bygge veier i Sogn og Fjordane der det ikke bor folk, sier Jæger - og sikter til den varslede gigantutbyggingen av E39.

Han oppfordrer politikerne til å ta ansvar, det vil si å prioritere byene der det bor folk.

- Dette burde være samfunnsoppgave nummer én. De sosiale problemene vil bli mye større om vi ikke får til god nok boligbygging i byene, konkluderer Jæger.

- Noen påpeker at utbyggerne ikke engang utnytter byggeklare tomter i dag, fordi det angivelig ikke er god nok butikk?

- Kostnadsnivået er et problem, blant annet på grunn av myndighetskrav til boligstandarden. Men jeg tror det er mulig å bygge ut mer rasjonelt. Byggenæringen kan bli mer effektiv med standardiserte hus og så videre, mener administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening Per Jæger - som anslår at om alle forhold legges til rette, kan Oslo få boligene de trenger innen fem til ti år.

LES OGSÅ: Boligmarkedet kuppes av dem som eier bolig fra før (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.