- Dette var en morsom løsning. Jeg får håpe de er gode venner, sier Bjørn Erik Øye fra Prognosesenteret om hyttespleisingen til familiene Bratli og Duedahl.

For å komme seg inn på markedet har de to familiene gått sammen om å kjøpe en hytte på Norefjell. Inngangsbilletten ble 1,6 millioner kroner for hver av parene.

Mye mer enn et kjøp
Øye mener for mange tenker at livssituasjonen slik den er nå skal være konstant. Han påpeker at det kan skje at det butter i mot, enten økonomisk, eller at noen går fra hverandre.

- Selv ikke familiemedlemmer klarer dette engang. Det er også mye mer enn bare et kjøp. Hytten skal driftes, vedlikeholdes og alt dette skal også gjennomføres i overensstemmelse med hverandre, sier han.

Hvert år skifter 22.000 hytter eiere. Mange av disse innad i familier.

- Hytten står sterkt her i Norge. Mange har tilbrakt oppveksten der og har gode minner knyttet til stedet. Derfor er folk villige til å strekke seg langt for å beholde den, og mange prioriterer å betale ned gjelden på hytta før de betaler ned huslånet. For hytten skal beholdes, sier Øye.

Ifølge Øye er gjeldsbelastningen på hytter veldig lav. Nærmere 80 prosent har ingen heftelser på fritidsboligen sin.

Sterke følelser
Det å eie en egen hytte er veldig norsk, og stadig flere virkeliggjør denne drømmen.

- Hyttedrømmen lever godt, og jeg forstår godt at disse parene ønsker dette. Poenget er at det høres så lett ut, men begge familier kommer til å bli knyttet til stedet, sier Øye.

Han mener hyttekjøp oftest ikke er drevet av et investeringsmotiv.

- De færreste kjøper hytte for å tjene penger på det. Folk vil ha et sted de kan bruke og knytte et forhold til, sier han.

På grunn av mye følelser og sterk tilknytning til hyttene sine, mener Øye hyttemarkedet er lite konjunkturfølsomt.

Mange tomter og stor utvikling
Øye mener man enkelt kan komme seg inn på hyttemarkedet om man har litt tid.

- Du trenger ikke være så lur for å komme seg inn på markedet. Det er et enormt tomteoverskudd, så man har god tid til å skaffe seg en hytte. Da kan man ta det litt etter hvert.

Før du kjøper både tomt å hytte er det flere ting som er lurt å tenke gjennom mener Øye.

- Det er viktig å finne ut om du vil være midt i alpinbakken eller ikke. Det er gøy i dag, men er det like gøy i morgen? Reisevei er også viktig. Her ligger ofte grensen for folk rundt tre timer fra hjemmet. Men det aller viktigste for hyttens verdi er destinasjonen. Hva har destinasjonen av planer for fremtiden? Hvordan er utviklingen der? Liker du oppover, bortover, nedover, “tjo og hei” og afterski? Hva satser destinasjonen på? Blir det flere hytter, hoteller, alpinbakker, og hva tenker kommunen om utbygging?

Les mer:
Spleiser på hyttedrømmen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.