Mens Nordsjø-olje handles til nesten 103 dollar fatet, handles amerikansk WTI-olje til bare 91,50 dollar. Den amerikanske oljekvaliteten WTI (West Texas Intermediate) har nå utspilt sin rolle som referansekvalitet, mener mange.

- Spreaden er veldig stor. Mange tradere ser ikke på WTI-prisen lenger i det hele tatt. Den brukes rett og slett ikke, sier senioranalytiker Thina Saltvedt i Nordea til DN.no.

Lokal pris
WTI-oljen som handles på New York-børsen prissettes i Cushing i Oklahoma. Cushing ligger midt i USA og er et knutepunkt for oljerørledninger fra andre deler av USA. Det er også et område hvor det lagres enorme mengder olje. Men nå er lagrene fulle.

- WTI-en prissettes i Cushing og der er det nå en stor opphopning av olje. Det er blant annet kommet inn endel tyngre oljer fra Canada som er samlet opp der. På grunn av infrastrukturproblemer blir ikke oljen distribuert ut. Prissettingen av WTI reflekterer derfor nå oljeprisen lokalt i Cushing og ikke tilbud og etterspørselsforholdene i USA, forklarer Saltvedt.

- Opphopningen i Cushing har bidratt til å trekke ned WTI-rpisen, men samtidig har det vært god etterspørsel etter Brent-olje, så spreaden er helt spesiell. Det er altså ikke bare WTI-en som er svak, men i tillegg har Brent-oljen styrket seg også mot andre oljekvaliteter man kan måle mot, forteller Saltvedt.

Hun tror ikke den store prisforskjellen gir noen særlige arbitrasjemuligheter ved å frakte billig WTI-olje til andre deler av verden. Den tunge oljen er det lav etterspørsel etter. I tillegg ligger Cushing i innlandet, langt unna oljehavner.

- Forskjellen kan bli større
Saltvedt advarer at prisforskjellen mellom Brent og WTI-olje kan bli enda større de neste månedene.

- Det amerikanske analysebyåret Pira venter at lagrene vil fortsette å øke i februar, mars og april fordi raffineriene i USA da går inn i vedlikeholdsesongen. Samtidig er det ventet at mer olje vil komme inn, blant annet mer volumer fra Canada fra den nye rørledningen Keystone.

Keystone er et nytt rørledningsprosjekt som har kostet 12 milliarder dollar. Rørledningen frakter kanadisk råolje fra Nebraska til Cushing i Oklahoma.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.