I morgen kommer et av de kanskje viktigste tallene for sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Sentralbanksjefen styrer etter et mål om en langsiktig inflasjon på 2,5 prosent i året, noe som han per i dag er et stykke unna, og månedtallene for prisutviklingen i Norge er derfor noe Gjedrem følger nøye.

Ekspertene tror at kjerneinflasjonen (KPIJAE) kommer til å stige med 0,7 prosent fra midten av august til midten av september, tilsvarende en oppgang på 2,0 prosent på årsbasis, ifølge snittet av estimater til åtte økonomer TDN Finans har snakket med.

I august steg KPIJAE med 2,3 prosent på årsbasis.

Samlet inflasjon ventes å stige 0,6 prosent på månedsbasis og være opp 0,9 prosent på årsbasis.

Må heve
Handelsbanken Capital Markets mener at Norges Bank bør heve renter i oktober selv om kjerneinflasjonen skulle avta fra nivået på 2,3 prosent i august.

- Det er hovedsakelig en basisvirkning, men det også fundamentalt. Jeg tror likevel at det er riktig av Norges Bank å se igjennom om vi skulle få et fall i inflasjonen. Norges Bank skal fokusere på fremtidig inflasjon mer enn dagens, og den tror jeg vil stige. Presset fremover tror jeg vil være mer på oppsiden, og derfor tror jeg det vil være riktig å heve renten i oktober, sier makroøkonom Shakeb Syed til TDN Finans.

Påvirker fremtidig prisvekst
Også makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities mener at Norges Bank bør heve renten og ser oppsiderisiko på inflasjonen fremover.

- Renten de setter nå påvirker prisveksten om et par år. Nå er renten ekstremt lav, mens det er vekst i økonomien. Dersom renten holdes for lavt kan vi få en inflasjon over inflasjonsmålet om noen år. Det er riktig å begynne renten nå for å hindre en for sterk inflasjon om noen år, sier Wilhelmsen til TDN Finans.

Opp, uendret, opp
Makroøkonom James McCann i 4Cast venter at kjerneinflasjonen var på 1,9 prosent i august. Selv om dette er under Norges Bank inflasjonsmål på 2,5 prosent venter han, som de andre, likevel at renten kommer opp i oktober.

-Vi venter at renten blir satt opp med 25 basispunkter i oktober, men at den blir holdt uendret i desember. Deretter venter vi en oppgang i februar, og vi tror at renten om tolv måneder vil ligge på 2,50 prosent, sier McCann til TDN Finans.

Han mener at den største utfordringen for Norges Bank fremover er kronekursen, og viser til at dersom de setter opp renten for mye og for raskt, som kanskje ville vært riktig Norges sterke økonomi, vil det føre til sterkere krone grunnet rentedifferansen til utlandet.

Konsumprisveksten for august offentliggjøres fredag 8. oktober klokken 10:00.

Deltagere: 4Cast, Citigroup, DnB Nor Markets, First Securities, Fokus Bank, Handelsbanken Capital Markets, Nordea Markets og SEB Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.