- Vi kan ikke se noen enkle løsninger på Sevans finansielle hengemyr.

Analytiker Frederik Lunde i Carnegie har ikke endret syn på oljeserviceselskapet Sevan Marine SEVAN den seneste tiden. Aksjekursen i selskapet har i lang tid vært preget av et enormt press på finansene i selskapet. Selskapet er helt avhengige av en refinansiering for å komme seg ut av uføret.

- Jeg råder aksjeinvestorene til å gå for alternativer med mindre finansiell risiko og mer attraktiv verdsetting, skriver han i en fersk analyse.

Sevan-aksjen SEVAN hadde sin storhetstid fra like etter nyttår 2007 til senhøsten 2008. På det meste kostet aksjen over 80 kroner, og var analytikernes og daghandlernes yndling. I dag får du en aksje i Sevan for rundt seks kroner, og slik har det vært med små avvik siden januar 2009.

Ikke et kupp
Lunde opprettholder sin salgsanbefaling, og understreker at selv om aksjen har falt mye, er den "ikke akkurat et kupp".

Sevan-sjef Jan Erik Tveteraas sa til DN.no på årets Pareto-seminar i begynnelsen av september at selskapet må begynne å levere varene nå, og at det som skal til er at selskapet blir ferdig med refinansiering og det over tid reduserer gjelden i selskapet.

Det er imidlertid flere ting som ikke stemmer for selskapet. I forrige uke sendte Sevan ut melding om at tekniske problemer har ført til driftsstans på boreriggen "Sevan Driller 1" siden 25. august. Aktører i finansmarkedet reagerte på at meldingen om stans først kom flere uker etter stansen skjedde.

Les også: Børsen undersøker Sevan

Lunde estimerer at den frie kontantstrømmen fra selskapets tre flytende boreskip er på 307 millioner dollar i årene 2010 til 2014. Av dette trengs nær 200 millioner dollar til å betjene rentene på obligasjonsgjelden og lånefasilitetene knyttet til enhetene, som er på tilsammen 680 millioner dollar.

Da blir det bare igjen 108 millioner dollar til å betale avdrag.

Tilbake til start
Samtidig er selskapet midt i en refinansiering av Sevan Driller, som kan frigjøre rundt 100 millioner dollar, og hjelpe på den kortsiktige likviditetssituasjonen. Lunde peker på at nedetiden på enheten ikke akkurat hjelper på tempoet i refinansieringen.

- I tillegg kommer de 20 millioner dollarene som ble frigjort i refinanseringen i sommer til å brukes på nedetiden på drilleren. Da er man tilbake til start, skriver han.

Lunde venter nå på nyheter om intensjonsavtalen for Huntington-feltet og at Sevan Driller starter opp igjen boringen.

- Men vi mener at positivt utfall på disse to tingene allerede er priset inn i markedet, så risikoen er klart på nedsiden, skriver han.

Les også: Fremtidstro i Sevan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.