Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen var onsdag i Mexicogulfen og så med egne øyne opprydningsarbeidet etter Deepwater Horizon-ulykken.

Riis-Johansen hadde også møter med representanter for amerikanske myndigheter og norske selskaper som er med på opprydningsarbeidet. DN Energi fikk snakke med Riis-Johansen etter besøket i Mexicogulfen.

- Sikkerhet kan aldri kompromisses med
- Hva har du sett og lært av dette besøket?

- Dette er en enorm miljøkatastrofe som har en stor innvirkning på USA og det er mange som er berørt av denne katastrofen. Det er en veldig, veldig stor sak her i USA. Så det gjør inntrykk, sier Riis-Johansen til DN Energi.

- Hva kan man lære med tanke på norsk sokkel?

- Det er at sikkerhet aldri kan kompromisses med, svarer Riis-Johansen.

- Er det muligheter for forbedringer for sikkerheten på norsk sokkel?

-Det er rart om det ikke skulle være forbedringspunkter. Jeg er opptatt av at vi skal ha blikket vendt utover og at vi skal lære av det vi ser ute, og ikke bare det som skjer hjemme. Etter hvert som konklusjonene rundt ulykken kommer her borte, så føler jeg meg sikker på at det vil være noe å hente av det og ta med seg hjem, sier Riis-Johansen.

Maner til forsiktighet i Lofoten
- Har denne ulykken økt din skepsis angående boring i sårbare områder som Lofoten?

- Jeg mener at det som ikke burde kunne skje, det har skjedd . Vi må ta oss tid nå til å få fakta på bordet lære av dette og sørge for at noe slikt ikke skjer igjen. Jeg mener det vil være naturlig å være litt forsiktig også med tanke på hjemlige omgivelser.

Viktig at Statoil holder høyt nivå
- Du snakket en del med representanter for Statoil. Er det også viktig å sørge for at Statoil har de samme kriterier for sikkerhet uansett hvor selskapet opererer rundt omkring i verden?

- Som eier av Statoil så vil jeg jo si at jeg er opptatt av at de skal holde et høyt nivå både når det gjelder etikk, sikkerhet og HMS generelt, sier Riis-Johansen. Riis- Johansen bemerker også at det var voldsomme kostnader forbundet med Deepwater Horizon ulykken .

Oljeforsker Helge Ryggvik mener at et scenarie der Statoil opplever noe lignende ikke er så usannsynlig.

Les mer om dette her: -Tilfeldigheter at det ikke er Statoil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.