Oljeprisen stiger tirsdag morgen videre til sitt høyeste nivå siden september 2008. Bekymringen for at oppstanden i Libya vil spre seg, og føre til avbrudd i oljeforsyningene, øker.

Libya produserte 1,6 millioner fat olje dagen i januar, tilsvarende rundt åtte prosent av USAs forbruk.

- Olje kjøpes opp på risikoen for at uroen vil smitte til hele Midtøsten. Dette er en ryggmargsrefleks på det faktum at dette vil kunne spre seg, sier administrerende direktør Jonathan Barratt for Commodity Broking Services i Sydney til Bloomberg News.

Den amerikanske oljeprisen, WTI, var omsatt for 98,5 dollar fatet tidligere tirsdag morgen, 7,50 dollar fatet høyere enn ved stenging fredag, skriver TDN Finans.

New York Mercantile Exchange, der de amerikanske oljekontraktene handles, var stengt for Presidents Day mandag.

- Bekymringen i markedet favner videre enn Libya, sier Victor Shum, energianalytiker i Purvin & Gertz i Singapore, til Associated Press.

- Det er usannsynlig at vi vil oppleve noe betydningsfullt avbrudd i oljeforsyningen fra Midtøsten eller Nord-Afrika, men spredningen av uroen har ført til bekymring, sier Shum.

Kan sette markedene i brann
Råvareanalytikeren Edward Meir i MF Global i New York sier til AP at Saudi-Arabia er den aktøren i dette spillet som har potensial til virkelig å sette markedene i brann.

- Den store risikoen for verden er at oljeprisene skyter i været til eksempelvis 120 dollar fatet, sier Arjuna Mahendran, investeringsstrateg i HSBC Private Bank i Singapore, til Bloomberg TV.

- Dette ville kunne føre til en miniresesjon i det konsumoppsvinget vi har sett begynnelsen av mot slutten av 2010, sier Mahendran.

Opsjonsmarkedet for olje viser at traderne aldri har vært mindre sikre på om prisene vil stige eller falle idet den politiske uroen sprer seg. Oljeproduksjonen i Libya vil falle dramatisk etter hvert som større internasjonale selskaper og underentreprenører evakuerer sine ansatte, skriver Financial Times.

Det tyske selskapet Wintershall er det eneste selskapet som til nå offentlig har bekreftet at det stenger ned produksjon i landet.

Ledere i andre større oljeselskaper innrømmer privat at de setter i verk unntaksplaner for å sende hjem ansatte og stenge ned produksjon. De legger til at underkontraktører allerede reiser, og dermed tvinger operatørene til å følge eksempelet, skriver FT.

Libya kan bli "stengt"
Inntil den siste ansatte er trukket ut av Libya, en prosess som vil kunne ta timer eller noen få dager, venter selskapene å holde produksjonen oppe.

- Men sistemann vil slå av bryteren, sier en direktør til avisen.

Statoil har evakuert et par utlendinger fra sitt kontor i Tripoli, og er inne på tre partner-opererte felt på land i Libya.

Et fat nordsjøolje, med levering i april, handles i morgentimene 1,51 dollar høyere enn dagen før, på 107,25 dollar fatet. Mandag steg prisen med 3,22 dollar til 105,74 dollar.

Les også på DN Energi i dag:

<b>- Dette er en alvorlig sak for den globale økonomien</b>

<b>Fortsatt brennhett oljemarked</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.