De siste tre dagene har prisen på et fat råolje fra Nordsjøen steget med rundt fem dollar til 115 dollar fatet. Samtidig har konflikten mellom Vesten og det syriske regimet tilspisset seg. Det store spørsmålet er om det ender med militær innblanding. Det kan sende oljeprisen ytterligere opp.

- Den går opp på ren frykt, sier oljeanalytiker Lars Henrik Røren i meglerhuset SEB til DN.no om den siste tidens oljeprisutvikling.

Han beskriver situasjonen som veldig aggressiv, følsom og farlig.

  - Hele situasjonen i Midtøsten er ganske dramatisk. Vi ser at det er sterke fronter innad i araberverden. Du har utvilsomt shiaene på en side, og sunniene på den andre. Det er en farlig situasjon. Jeg har aldri sett det så betent innad i araberverden som vi ser nå, sier Røren.

Bashar Al-Assad, Syrias president støttes av de shiastyrte landene Irak og Iran, samt av Hizbollah i Libanon.

- Bevis
Flere av de permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd tar til orde for en militær innblanding i borgerkrigen i Syria. Kravet kommer etter at FNs innspektører sier de har funnet bevis for at det er brukt kjemiske våpen mot grupper av befolkningen i landet.

USAs visepresident Joe Biden mener det ikke er tvil om at det er Syrias ledelse som står bak angrepene. Flere amerikanske medier skriver at USA har snappet opp kommunikasjon mellom deler av regjeringsstyrkene som beviser dette.

Flere forkl#229er
Trond Omdal i Arctic Securities er ikke sikker på at dagens høye oljepris først og fremst skyldes den tilspissede situasjonen i Syria. Omdal peker på at det produksjonsforstyrrelser i to sentrale oljeland.

- Jeg mener at en pris på 115 egentlig er på grunn av bortfall av oljeproduksjon i Libya og Irak. Libyas oljeproduksjon er rammet av streik og at Irak skal kutte 500.000 fat ut fra Basrah. Bare det alene forsvarer oljeprisen fordi markedet er i underskudd de neste månedene, sier oljeanalytikeren.

Han tror likevel prisen kan nå 130 dollar fatet om Libya-streiken fortsetter. Verdens største produsent, Saudi-Arabia, vil da slite med å erstatte bortfallet.

- Med en gang verden begynner å snuse at verden er utsolgt så er vi fort på 130 dollar fatet, sier han, og viser til at etterspørselen ikke endrer seg vesentlig før man er opp mot den prisen.

Frykter regional konflikt
Ifølge hans analyse er konflikten i Syria en kamp mellom sunnimuslimer og shiamuslimer, en strid som kan spre seg til i andre land i regionen og på sikt true samholdet i Opec.

Han mener det kan skje store omveltninger i Midtøsten som følge av den sunni-shia-konflikten som bygger seg opp i blant annet Syria, Iran, Tyrkia og Saudi-Arabia.

Han tror i utgangspunktet en militær innblanding vil bli av den kortvarige sorten.

  ABG Sundal Colliers oljeanalytiker, John A. Olaisen, tror ikke nødvendigvis en økning i oljeprisen vil bli langvarig, selv om landet blir utsatt for vestlig bombing.

- Selvfølgelig er det veldig vanskelig å si, men det mest sannsynlige scenariet er vel at det bombes mot Syria og at det ikke blir noen langvarig eller stor oppskalering eller spredning til andre land i Midtøsten. I såfall vil nok oljeprisen komme noe ned på kort sikt.

Venter høy pris
Likevel tror han prisen på et fat olje i snitt vil være 115 dollar i 2014 og 120 dollar året etter.

Han mener det er andre faktorer enn den dramatiske situasjonen i Syria som vil sørge for dette. Han trekker frem utviklingen i etterspørselen og den fallende produksjonen fra land som står utenfor Opec, når man ser bort fra skifterproduksjonen.

- Jeg tror på høy oljepris i årene som kommer, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.